PROLJETNI MAKEOVER

Detalji koji čine razliku: Mirjana Mikulec savjetuje kako brzo i jeftino preurediti dom

01.04.2018 u 17:40

Bionic
Reading

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, čija je popularna emisija 'InDizajn' 25. ožujka ušla u 13. sezonu prikazivanja, otkrila je nekoliko korisnih savjeta za 'low budget' uređenje stana ili kuće, a zbog kojeg nećemo morati otići u debeli minus na računu

Naša poznata dizajnerica, koja je početkom ove godine u Londonu dobila vrijedno priznanje - nagradu International Property za dizajn svojeg stana - za tportal je otkrila nekoliko odličnih trikova koji će koristiti svima koji ovog proljeća planiraju preinake u svojem domu.

'Uspavana zima uspava nerijetko i naš dom, koji nam se nakon snijega i niskih temperatura čini kao da je doista spavao zimski san. Većina nas bi tada najradije promijenila sve u svom domu jer promjene u prostoru uvijek dobro dođu, no preuređenje nije jednostavan, a ni jeftin zahvat. Zahtijeva vrijeme i financijske izdatke na koje nismo uvijek spremni. No tu nije kraj mogućnostima, jer postoji povoljnija opcija koja će i više nego što mislite zadovoljiti vašu želju za promjenom', kaže Mirjana Mikulec.

  • +9
Brz i povoljan proljetni makeover Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Malim intervencijama u vlastitoj režiji ili uz pomoć ukućana i prijatelja, dodaje, možemo itekako osvježiti svoj životni prostor i dati mu novu dozu stila - pa čak i kada je vaš budžet na minimumu.

'Prije svega, za početak, neka vaš makeover počne čišćenjem kojim ćete se napokon riješiti nepotrebnih stvari (stare odjeće, novina, nakupljenih sitnica…), ali i nekih komada namještaja. Možda tako dođete na ideju i kako biste neke od njih mogli iskoristiti za makeover i tako im dati novi život', kaže.

  • +5
Mirjana Mikulec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dizajnerica nam je dala nekoliko sjajnih savjeta za uređenje doma, a koji vas neće koštati pravo bogatstvo:

Bojenje starih komada namještaja

Najpopularniji brzi makeover svakako je bojenje, bilo da je riječ o namještaju, zidovima, podovima, uporabnim i ukrasnim detaljima… Stari ormari i komode izvrstan su materijal za novi izgled uz pomoć boje, a ako se odlučite za lak glazuru ispod koje će se vidjeti struktura drveta ili dodatno izbrusite uglove, imate ćete prave komade za stil shabby chic. 'Ono što nikako ne smijete zaboraviti prije bojenja jest priprema – skidanje prljavštine i masnoće s namještaja te brušenje brusnim papirom. Jednako popularno je i bojenje zidova u crnu boju, čime se dobiva efekt školske ploče. Novi crni zid može vam, osim za pisanje, poslužiti kao pano na koji ćete lijepiti obavijesti, vješati kuhinjske krpe i pomagala, sat, pa čak i posuđe… Na crnoj podlozi sve izgleda efektnije jer dolazi više do izražaja', otkriva Mirjana Mikulec.

  • +10
Mirjana Mikulec Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jeftina rasvjeta

Božićnu rasvjetu možemo zadržati i nakon što prođu blagdani jer nitko se neće previše pitati zašto su vam lampice i dalje upaljene, iako je kraj ožujka, kaže Mirjana. Lanci sa sitnim lampicama toliko su dojmljiv detalj u svakom prostoru da ih doista možete koristiti umjesto rasvjete odnosno željenog lustera, visilice ili podne lampe koju želite kupiti, ali čekate povoljniju financijsku situaciju. Ovakve lampice izvrsna su ambijentalna rasvjeta koja daje nenadmašnu atmosferu topline i intime. Izvrstan su odabir kada želite naglasiti neki kutak u stanu', savjetuje poznata dizajnerica interijera.

Efektni zidni ukrasi (rozete)

Nekoć vrlo popularan dekor na stropovima i zidovima opet se vratio u naše interijere.

'Štukature su postale veliki hit i svakom prostoru daju dojam raskoši i punine te dašak nostalgije. Njihova izrada nije jeftina, no u trgovinama su sada dostupne i puno povoljnije rozete od polistirenske pjene koje je dovoljno samo obojiti u željenu nijansu. Možete ih nalijepiti na bilo koji strop ili zid u prostoru, pa tako i hodnik i kupaonicu, kao i poigrati se različitim uzorcima, bojama i veličinama. Također, može poslužiti kao ukras za uljepšavanje rasvjetnih tijela na stropu ili zidu', savjetuje Mikulec.

Police od cijevi

Stare ljestve ili cijevi moguće je pretvoriti u efektne police koje ćete prethodno obojiti u željenu nijansu. Jedini problem bit će umijeće spajanja željeznih, bakrenih ili mjedenih cijevi tako da možete na njih odlagati sitnice, pa čak i knjige, no bit će to upečatljiv, originalan komad namještaja koji će dati prostoru industrijski štih, kaže Mikulec.

'Cijevi možete kombinirati sa starim ladicama ili pak komadima stakla i drveta koji će poslužiti kao horizontalna podloga, na koju ćete odlagati detalje dok će cijevi biti u ulozi noseće konstrukcije', rekla je.

  • +14
Mirjana Mikulec osvojila nagradu u Londonu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Palete za ljubimce

Stare palete napravile su pravu malu revoluciju u dizajnu interijera i savršen su primjer recikliranja. 'Umjesto na otpadu, palete se sada nalaze u domu kao komadi namještaja – police, stolići, žardinijere, fotelje, ležajevi… No vjerojatno niste nikada pomislili da od njih možete napraviti dom za vašeg psa. Kućni ljubimac bit će oduševljen svojim udobnim i prostranim kutkom', kaže ona.

Građevinski otpad

Budite kreativni, poručuje dizajnerica. 'Špule, velike valjkaste cijevi na koje se namotavaju kablovi, žica i drugi građevinski materijali mogu biti, zahvaljujući svojoj čvrstoj konstrukciji i veličini, izvrsna mini fotelja u vašem dnevnom boravku, dječjoj ili mladenačkoj sobi ili pak na terasi', otkriva Mirjana.

Istovremeno, donji dijelovi nove mini sjedalice mogu se iskoristiti kao spremište za igračke, knjige, sitnice...

Novo uzglavlje za krevet

Kreveti s uzglavljem trend su posljednjih nekoliko sezona u uređenju interijera. 'Presvučeni tkaninom ili kožom, daju prostoru eleganciju i mali dašak retro stila. No novi krevet skupa je investicija, naročito kada tome pridodamo podnice i madrac, pa je najbolja opcija napraviti novo uzglavlje. I to od starih slika ili okvira ogledala. Obojite u željenu nijansu i pričvrstite za uzglavlje!', dala je još jedan savjet Mirjana Mikulec.