NEISPAVANI STE

Deset mitova o spavanju zbog kojih ste umorni

17.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ako se ubrajate u osobe koje imaju problema sa spavanjem, koje teško zaspu, bude se po noći, a ujutro se dižu umorne, imamo rješenje za vas. Prije nego što investirate u skupi madrac, jastuk ili novi krevet, probajte saznati zbog čega to ne možete spavati i kako to popraviti

Ignorirajte ove mitove, imajte više energije i spavajte bolje.

Vježbanje prije spavanja će vas razbuditi
Vježbanje ne djeluje na svakoga isto. Istraživanja su pokazala da čak i intenzivno vježbanje prije spavanja ne mora ometati san kod nekih ljudi. U nekim slučajevima čak i pomaže da zaspete. Da biste bili sigurni što vam odgovara, najbolje da napravite test i vježbate u različito doba te na taj način vidite kako će vam tjelesna aktivnost utjecati na san.

Popodnevno drijemanje učinit će vas umornijima
Istina je da na neke ljude popodnevni san djeluje loše, no istina je i ta da većini samo deset do 20 minuta sna vraća budnost, popravlja raspoloženje, kaže Kimberly A. Cote, istraživačica sa Sveučilišta Ontario koja se bavi problemima spavanja.
Kad spavate mozak proizvodi određene valove spavanja, no ako spavate predugo, mogli biste se probuditi razdražljivi. Također je važno u koje vrijeme idete odrijemati. Poželjno bi bilo odrijemati što ranije u danu, a ne jako kasno da ne ometate odlazak na noćni počinak.
Kako biste lakše zadrijemali, uzmite poznati jastuk i izvalite se u omiljenu fotelju, da ne spavate predugo i opustite se.

Normalno da je vam se spava tijekom popodnevnog sastanka

Normalno da je da vam se u popodnevnim satima zaklapaju oči, jer se organizam umorio, no nije baš normalno da ne možete držati glavu od umora. Vjerojatno ste nekoliko noći zaredom malo spavali i vrijeme je da to nadoknadite.
Vjerojatno vas zbog neispavanosti peku oči, ne možete se fokusirati i tražite načina da podignete energiju. Jedna kvalitetno prospavana noć pomoći će vam da se oporavite.

Nedovoljno spavati nije tako strašno
Činjenica je da čak i ako propustite samo 90 minuta kvalitetnog sna, vaša dnevna budnost smanjuje se za 32 posto. To je dovoljno da vas ometa na poslu, u vožnji i da vam smanji sposobnost rasuđivanja. Najbolje bi bilo da san nadoknadite, no ako ste na poslu, otiđite u kratku brzu šetnju da se razbudite.

Kvalitetan san nužan je za optimalno funkcioniranje
Nadoknadit ću san vikendom
Ovo možda i nije loša ideja, no možete li zbilja nadoknaditi san propušten tijekom tjedna. Vjerujemo kako ćete, ako ukradete koji slobodan sat za sebe biti odmorniji, no s djecom, obvezama, sportskim događanjima, obitelji, jednostavno je teško pronaći vrijeme za odmor. Mogli biste vikendom uz sve te obveze spavati još i manje. Dogovorite se sa suprugom ili drugim članom obitelji da preuzme djecu na nekoliko sati kako biste mogli nadoknaditi san izgubljeni tijekom radnog tjedna.

Nije važno u koje vrijeme idete na spavanje
Noćne ptice imaju čak tri puta više šanse da obole od depresije, pokazalo je jedno istraživanje na temu spavanja.

Ako se želite dovesti u red, a ne znate kako stručnjaci savjetuju da za početak počnete lijegati u krevet 15 do 20 minuta ranije, a tu granicu pomičite svakih nekoliko dana, dok vrijeme spavanja ne pomaknete za dva sata. Sat navijte da vas probudi nakon sedam do osam sati kasnije.