VEĆ OD 2012.

Daimler i Bosch zajedno do električnih automobila

13.04.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Njemački proizvođač automobila Daimler i industrijski gigant Bosch dogovorili su zajedničko ulaganje u proizvodnju električnih motora za modele Mercedes i Smart, priopćeno je u utorak iz dviju kompanija

Cilj je tog ulaganja, u kojemu dvije kompanije drže ravnopravne udjele, 'ubrzati napredak u razvoju električnih motora', stoji u zajedničkom priopćenju.

Tvrtke su potpisale pismo namjere i zajednička bi proizvodnja trebala započeti 2012. u pogonima u Hildesheimu u središnjoj Njemačkoj te na jugozapadu zemlje u Stuttgartu.

Njemačka, domovina mnogih vodećih svjetskih automobilskih kompanija, zaostaje za SAD-om i Japanom u preusmjeravanju na električna vozila. U sklopu inicijative njemačkih proizvođača da uhvate korak s konkurencijom, vodeći je svjetski proizvođač luksuznih automobila BMW prošle godine najavio 400 milijuna eura ulaganja do 2013. u proizvodnju električnih automobila

Vlada kancelarke Angele Merkel također nudi poticaje automobilskim tvrtkama kako bi utrla put ostvarenju ciljanih milijun električnih vozila na njemačkim cestama do 2020. godine.