TEST

Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi - multipraktičan

29.11.2012 u 17:07

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za monovolumenom, ponude na tržištu ne manjka, a posebno ste sretni ako vam dizajn ne igra najvažniju ulogu u odabiru

Koliko god ljepota bila u oku promatrača, valja priznati da Citroenov novi Berlingo nije najprivlačniji monovolumen na tržištu. On to nadoknađuje praktičnošću jer je malo koji automobil iskoristiv kao kombi pretvoren u monovolumen.

Citroenova gama gospodarskih vozila iz godine u godinu se iskazuje u teškim radnim ulogama, pa obiteljske dužnosti ovom automobilu dolaze kao igrarija.

Za početak tu je prepoznatljiv kombijevski kutijasti dizajn koji jamči maksimalni iskoristivi volumen prtljažnog prostora. To znači da će u standardnom aranžmanu sjedala Berlingo progutati čak 675 litara prtljage, dok će obaranjem stražnje klupe zapremnina porasti na 3.000 litara. Valja priznati da su korišteni materijali grubi, a njihov dizajn neupečatljiv, no upravo će se ta robusnost pobrinuti za to da izdrže dugotrajnu zlouporabu. Nemamo nikakve zamjerke na završnu obradu. Berlingo ne ostavlja dojam gospodarskog vozila, već pravog obiteljskog automobila.

Vožnja je udobna dok god ne naiđete na previše zavoja. Berlingo nije zamišljen kao dinamičan automobil, a s ovako visokim težištem to ne može ni biti, međutim relativno niska masa kombinirana s voljnim dizelašem jamči mu dobru upravljivost.

Ovdje posebice moramo pohvaliti upravljač s direktnim hidrauličkim servom kojim je pravo zadovoljstvo manevrirati. Berlingo nije malen automobil, no zahvaljujući velikim staklenim površinama - veoma je pregledan.

Peterostupanjski ručni mjenjač dobar je par štedljivom i okretnom 1.6-litrenom dizelašu sa 90 KS. Prijenosni omjeri podešeni su za tegljenje teže opreme pa je nužno češće veslanje pri manjim brzinama. Sprintom do stotke za 12-ak sekundi i 170-ak km/h maksimalne brzine, Berlingo će malo koga razočarati.

Ako promatrate Berlingo kao pristupačni radni stroj koji će prije svega služiti kao prijevozno sredstvo za obitelj i hrpu prtljage od točke A do točke B, teško da ćete mu naći zamjerku. Za sve ostalo morat ćete se okrenuti šminkerskim monovolumenima, crossoverima i SUV-ovima, no oni nikad neće biti ovako iskoristivi.

Proizvođač: Citroen
Model: Berlingo Multispace 1.6 HDi 90
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.560 cm3
Snaga (kW/KS): 68/92 @ 4.000
Okretni moment (Nm): 230 @ 1.750
Potrošnja (l/100 km): 5,4/7,7/6,2
Ubrzanje (0-100 km/h): 12,3 s
Maksimalna brzina: 170 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.380/1.810/1.870
Cijena do registracije: 118.900 kuna