ZAPOČNITE DANAS

Četiri navike zbog kojih riskirate povišeni kolesterol

05.10.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Nezdrav stil života ugrožava zdravlje gotovo svakog stanovnika Lijepe Naše, a godine u kojima se ne krećemo, loše hranimo ili imamo poroke poput cigareta sigurno će doći na naplatu. Jedan od zdravstvenih problema koji može imati kobne posljedice jest povišeni kolesterol

Kolesterol se dijeli na LDL odnosno štetni, koji je opasan zbog stvaranja naslaga u arterijama te prijeti srčanim bolestima i udarom, te HDL ili tzv. dobar kolesterol, onaj koji čisti arterije. Zdrava razina kolesterola ona je ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL kolesterol trebao bi biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati pretraga povišeni, što prije morate poduzeti nešto, a za početak probajte promijeniti ove četiri loše navike.

Loša prehrana

Znamo da je zdrava i uravnotežena prehrana općenito važna za zdrav organizam pa ne čudi to da je jedan od glavnih uzročnika rasta lošeg kolesterola ako činite suprotno i umjesto svježih radije birate industrijski obrađene namirnice i brzu hranu. Kako je za puno stanja dobrim dijelom zaslužna genetika, morate pripaziti na namirnice poput maslaca, masnog mesa ili punomasnih proizvoda ukoliko u vašoj obitelji postoji problem s povišenim kolesterolom. Nije zgorega znati da se loše transmasti također kriju u mnogobrojnim namirnicama koje nam se na prvi pogled ne čine masne, poput pekarskih proizvoda, i to je još jedan dobar razlog da pažljivo čitate deklaracije. Imate li već problema s povišenim kolesterolom, u prehranu uvrstite grahorice poput leće, graha ili slanutka, ali i cjelovite žitarice.

Koliki je vaš BMI?

Imate li višak kilograma, a BMI odnosno indeks tjelesne mase veći vam je od 30, velika je šansa da će nalazi pokazati nekoliko loših rezultata, uključujući snižen takozvani dobar (HDL) kolesterol, a povišen loš (LDL) kolesterol.

Izostanak svakodnevnih aktivnosti

Znate i sami da više sportskih aktivnosti i kretanja, makar samo svakodnevno brzo hodali, šetali ili se primjerice vozili biciklom na posao, pomaže protiv viška kilograma, pa tako i protiv rasta lošeg kolesterola. Japanski su znanstvenici primjerice otkrili da 20 minuta vježbanja povećava razinu HDL-a u krvi za 2,5 posto. Sada ćete reći da to nije tako značajna promjena, ali ako s vremenom pojačate tempo pa dodate još deset minuta, razina dobrog kolesterola raste za dodatnih 1,4 posto. Treba li vam do posla pola sata i tome dodate još toliko za povratak kući, napravili ste puno za svoje zdravlje, a usput izbjegli gradske gužve i uštedjeli novac za prijevoz.

Još niste prestali pušiti? Što čekate?

Nema nijedne dobre strane tog poroka - pušenje je štetna navika koja uništava tijelo izvana i iznutra. Prije ćete dobiti bore, posebno oko usana, koža poprimi drugačiju boju, a povećavate i šanse za rak, oštećujete srce, krvožilni sustav i pluća te primjerice riskirate moždani udar. Iako se sada čini da vam je povišeni kolesterol najmanji problem, svakako treba biti jedan od razloga zbog kojih ćete što prije odbaciti cigaretu