JEFTINO I BLIZU

Business Insider: Slovenija je nova Hrvatska

11.12.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Ako ste počeli planirati kamo želite putovati 2015., predlažemo vam da razmotrite i neka popularna odredišta s ove liste, među kojima se našla i Slovenija koju su prozvali novom Hrvatskom

Želite posjetiti neku stranu zemlju 2015., a ne možete se odlučiti koju? Lista privlačnih destinacija za sljedeću godinu trebala bi vam olakšati donošenje te odluke, piše Business Insider koji posebno hvali ljepote susjedne nam države Slovenije.

Sljedeće godine posebno treba izdvojiti i Ljubljanu koja je iznimno povoljno odredište, a do sada relativno slabo posjećeno bez obzira na blizinu. Osim što posjet Sloveniji znatno olakšava jezične poteškoće, Ljubljana ima mnogo kulturnih ljepota poput dvorca iznad grada i starog centra koje se itekako isplati vidjeti, a autori liste tvrde da je i jedan od najjeftinijih europskih glavnih gradova.

Za ljubitelje animiranog filma 'Snježno kraljevstvo' nema boljeg odredišta od Norveške. Otkad je popularni Disneyjev crtić bio u kinima, Norveška uživa u 40 posto povećanja turističkih posjeta. Ako niste vični hladnim sjevernim temperaturama, ugodno putovanje brodom po Dunavu također je sjajna ideja. Umjesto da budete jedan od tisuća turista na ogromnom luksuznom kruzeru, uživajte u putovanju Europom u nešto intimnijem aranžmanu te tako posjetite mnoge gradove koji leže na velikoj rijeci.

Uvijek popularan grad za posjet je Berlin koji je posljednjih godina postao meka hipstera. Posjetite Kreuzberg – kvart koji je na granici istočnog i zapadnog Berlina – pa zatim pojedite nešto u jednom od ironičnih restorana i na kraju zaplešite u noćnom klubu Meschugge. Ako niste hipster, već jednostavno želite vidjeti nešto što još niste, Vilnius je glavni grad Litve i od 2015. počet će koristiti eure što će uvelike olakšati novčani dio razgledavanja povijesnog centra koji je jedan od UNESCO-vih svjetskih kulturnih baština.

Umjesto da smišljate neobična egzotična putovanja, možete jednostavno biti ziheraš i otputovati u Firencu – jedan od najljepših gradova u Europi. Nema uopće smisla nabrajati što se sve može vidjeti u prekrasnom talijanskom centru kulture. Kažu, ako posjetite Firencu, nećete je nikad zaboraviti.

Bilbao u Španjolskoj dat će posjetiteljima novo iskustvo – od jezika i kuhinje do kulture i plaža u San Sebastianu. I, naravno, tu je i Guggenheimov muzej koji se nikako ne smije propustiti. Za ljubitelje 'Igara prijestolja' preporučujemo Sjevernu Irsku koja je sljedeće mjesto snimanja te popularne serije. Stari dvorci i prekrasna priroda trebali bi zadovoljiti svakog ljubitelja fantastike.

Ako ste spremni napustiti Europu tijekom godišnjeg, onda imamo još nekoliko preporuka: Tokio u Japanu je, s obzirom na udaljenost, vrlo povoljan. Peru će privući gurmane, a Brazil je možda mudro vidjeti prije gužva koje će nastati 2016. kad se ondje održavaju Olimpijske igre. Iran je turistički hit na Bliskom istoku, a Namibija u Africi.

Među ostalim turističkim odredištima 2015. našli su se i glavni grad Australije Canberra, Palawan na Filipinima, Denver u Coloradu, Cape Town u Južnoafričkoj Republici, Curacao u Karipskom moru, Hainan u Kini, Tasmanija, New York, Pittsburgh u Pennsylvaniji te Yangon u Myanmaru.