TARTLETI

Brzo i lako: Ovi divni kolačići s limunom podižu raspoloženje u trenu

30.11.2021 u 13:57

Bionic
Reading

Minijaturni tartovi, odnosno tartleti, uvijek su sjajna ideja, a posebno će vas očarati ova prefina varijanta s osvježavajućom kremom od limuna

Tartleti, odnosno tartlettes, zasigurno su jedan od najomiljenijih delicija za mnoge, a njihova priprema, premda se tako čini na prvi pogled, nije zahtjevna. Zašto ne biste iznenadili vaše ukućane s prefinim kolačićima s kremom od limuna.

Sastojci za kremu od limuna:

4 limuna

180 g bijelog šećera

2 jaja i dva bjelanjka

100 g maslaca

180 ml vode

Za bazu tartleta:

125 g brašna

70 g maslaca

130 g šećera u prahu

Za meringu (kremu od bjelanjaka):

3 bjelanca

100 g šećera u prahu

sok od limuna

Priprema:

Sve sastojke za kremu stavljamo u čašu blendera dok se smjesa savršeno ne sjedini. Dobivenu smjesu stavljamo u lonac na vrlo laganu vatru bez prestanka miješanja dok se ne zgusne, pazeći da ne zakipi.

Zatim vrhovima prstiju pomiješajte brašno s kremastim maslacem, trudeći se da ga ne mijesite previše. Kada smjesa dobije konzistenciju krušnih mrvica, dodajte 50 grama šećera u prahu i razmućeno jaje i oblikujte homogeno tijesto.

Napravite kuglu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto pa izrežite krugove kojima ćete obložiti pojedine kalupe i dno i rubove. Odrežite višak rubova, izbockajte i dno tijesta i stranice vilicom i stavite u zamrzivač na 15 minuta, uz zagrijavanje pećnice na 180ºC. Na tijesto svake tartlete stavite komadiće papira za pečenje i napunite slanutkom ili rižom, da se ne diže u pećnici.

Pecite 15-20 minuta dok tijesto ne porumeni.

Za meringu:

Bjelanjke umutimo do snijega s nekoliko kapi limunovog soka i prstohvatom soli dok ne vidimo da se počnu stvarati vrhovi, pa malo po malo dodajemo šećer i nastavimo tući dok ne bude dovoljno čvrsto.

Kremu stavljamo u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastom mlaznicom (ili u plasičnu vrećicu koju na rubu zarežemo škarama). Svaki minijaturni tart punimo kremom od limuna i ukrasimo s meringom. Tartlete stavimo na par minuta na 200ºC u pećnicu dok se meringa lagano ne porumeni (pripazite da ne izgori).

Pustimo da se ohladi i možemo poslužiti tartlete. U slast!