RJEŠENJE PROBLEMA

Brak čini muškarce ljubaznima

08.12.2010 u 10:57

Bionic
Reading

Znanstvenici tvrde da je upravo brak zaslužan za to što su neki muškarci ljubazni te se manje upuštaju u društveno nepoželjne aktivnosti

Psiholozi na Sveučilištu Michigan otkrili su da su oženjeni muškarci manje skloni društveno nepoželjnom ponašanju kao što su kriminal, agresivnost i alkoholizam.

Znanstvenici smatraju da bi razlog tome moglo biti to što su ljubazniji i mirniji muškarci skloniji braku. Kada su pratili identične blizance u razdoblju od 12 godina, otkrili su da je brak imao velik utjecaj na njihov život.

Naime, kada se jedan blizanac oženio, počeo se bolje ponašati, dok se njegov neoženjeni brat nastavio ponašati društveno nepoželjno. Profesorica Alexandra Burt zaključuje: 'Oženjeni muškarci su manje skloni lošem ponašanju, a nepoželjno ponašanje rapidno opada odmah nakon stupnja u brak.'

Ryan King, profesor na Sveučilištu Albany u New Yorku, smatra da bi uzrok tome moglo biti to što oženjeni muškarci lošim ponašanjem mogu znatno više izgubiti. Osim toga, oženjeni provode manje vremena s prijateljima koji su eventualno skloni društveno nepoželjnom ponašanju.