ČAROBNI LIJEK

Botoxom protiv migrene

30.10.2012 u 18:25

Bionic
Reading

Britanska agencija za nadzor lijekova i medicinskih proizvoda odobrila je liječenje Botoxom za odrasle koji imaju kronične migrene, što znači da imaju glavobolju najmanje 15 dana tijekom mjeseca, a simptome migrene najmanje osam od tih 15 dana.

Tako je Botox postao prvi lijek za prevenciju kronične migrene koji je dobio dozvolu od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji.

Do odobrenja je došlo nakon 3. faze kliničkog ispitivanja u kojem je sudjelovalo 1.384 pacijenata, a koje je pokazalo da su pacijenti koji su primili inekcije Botoxa u pojedine mišiće na glavi i vratu u prosjeku manje dana osjećali glavobolje i migrene nego pacijenti koji su dobili placebo inekcije.

U britanskom udruženju pacijenata koji pate od migrena pozdravili su to odobrenje, ali ističu da je kronična migrena trenutno nedovoljno istražena te da često promakne liječnicima zbog čega se rijetko i liječi.

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično, a procjenjuje se da od nje pati od 8 do 20 posto stanovništva.