TAJNE DOBROG STILA

Bezvremenski look: Kako se odjenuti chic kad imate više od 50 godina

22.01.2023 u 19:08

Bionic
Reading

Stajliš dame poput Julianne Moore, Diane Keaton, Grece Ghanem ili omiljene sjedokose pedeset plus influencerice Carmen Gimeno svakim svojim pomno osmišljenim stajlingom potvrđuju da dobar stil nimalo ne ovisi o nečijoj dobi ili raspoloživom budžetu

Vremena kad je nečiji način odijevanja morao biti prilagođen dobi davno su iza nas, a uvriježena pravila odijevanja za zrelije dame na svu sreću više ne postoje.

O tome je i govorila i Grece Ghanem, poznata pedeset plus influencerica koja s velikim guštom krši sva poznata pravila.

U jednom je ranijem intervjuu otkrila da se nikada nije vodila pravilima odijevanja prema dobi.

'Vjerujem da se svatko treba odijevati prema svojoj osobnosti i raspoloženju. To je način na koji se izražavate. Za mene su to moje odvažne boje, stil, sijeda kose i odvažni stav. Po mome mišljenju, stil odijevanja je povezan s osobnošću. Ne možete imati stila ako nemate samopouzdanja i ne osjećate se dobro u svojoj koži', rekla je tad Grece.

SJEDOKOSA LJEPOTICA

Blista u sedmom desetljeću: Andie MacDowell sve je zasjenila u efektnom odijelu

Pogledaj galeriju

Prema riječima španjolske stilistice Raquel Mejías, danas je sve drukčije i mnoge zrelije dame rado nose riskantnije odjevne kombinacije nego žene prije 40, 50 godina.

'Žene iznad 50 godina ne žele da ih definiraju njihove godine pa koriste minimalističku odjeću s profinjenim detaljima na vrlo moderan način', dodaje ona. Fantastičan stil, pravo nadahnuće za pripadnice svih generacija, zasigurno njeguje i Sylvie iz Netflixove serije 'Emily u Parizu', a izgleda sjajno, pa čak i kad pokazuje noge ili nosi odvažan dekolte.

Najvažnija stvar koju žene starije od 50 moraju znati je da granice više ne postoje pa ako ste se u 20-ima voljeli odijevati u određenu boju ili odijevati na određen način, uvijek to možete prilagoditi te uklopiti u vlastiti stil. 'Nikada nije kasno da se vratimo odjeći i stilovima u kojima smo se nekada dobro osjećali', smatra stilistica Raquel.

VJERNA SVOM STILU

Poslovna elegancija Brigitte Macron: Minimalizam na francuski način nikad ne može izgledati loše

Pogledaj galeriju

Kako biste u svakoj prigodi dobro izgledali, u svakom trenutku trebate imati ovih nekoliko temeljnih komada i bit ćete uvijek besprijekorno odjeveni.

Osim sakoa, balonera ili savršeno krojenog kaputa, da biste u svakoj prigodi imali spremnih nekoliko dobrih kombinacija, u garderobi je nužno imati: hlače 'uredskog' tipa, haljinu od pletiva (najbolje u crnoj ili bež boji) i dobru tzv. Oxford košulju klasičnog kroja.

Uz pomoć ovih modnih klasika (ukoliko imate prigodu, na sniženjima ugrabite kvalitetnije komade) imate veliku mogućnost kombiniranja.

Hlače

Hlače klasičnog stila koje podsjećaju na muške inačice uvijek je dobro imati u garderobi, a možete ih nositi s tenisicama, balerinkama, cipelama na petu...

Haljina od pletiva

Crna pletena haljina investicija je koja će vam trajati godinama jer nikada ne izlazi iz mode, a osim što ide uz sve što imate u garderobi, laskavog je kroja i ističe figuru na najbolji način.

Oxford košulja

Ako su traperice must have odjevni predmet u svakom ormaru bez obzira na dob, ni košulja nije ništa manje nebitna. Stoga se odlučite za pomalo oversized kroj koji možete nositi na bezbroj načina: na šarmantni preppy način ispod džempera, samostalno, sa sakoom, suknjom...