NAKON 8.000 MILJA

Autonomno upravljani električni kombiji stigli na cilj

29.10.2010 u 10:35

Bionic
Reading

Ekipa znanstvenika Europskog istraživačkog vijeća uspješno je privela kraju svoje višemjesečno putovanje od Italije do Kine u paru električnih autonomno upravljanih kombija

Na put od 8.000 milja, odnosno nešto manje od 13.000 kilometara, znanstvenici su se zaputili u srpnju, a nimalo bezopasan put proveo ih je i kroz pustinju Gobi.

Najveći dio puta električna su vozila samostalno upravljana koristeći se za orijentaciju informacijama prikupljenim putem GPS-a te Sunčevom energijom napajanih laserskih senzora za uočavanje i zaobilaženje prepreka kao i prepoznavanje prometnih traka - GOLD. Ipak, znanstvenici priznaju da su u nekoliko situacija, poput gustog prometa i nailaženja na naplatne rampe, morali reagirati i preuzeti kontrolu nad upravljanjem.

Maksimalna brzina kretanja električnih kombija bila je ograničena na 60 km/h u svrhu očuvanja energije budući da je baterijama za dva sata vožnje bilo potrebno osam sati punjenja.

Istraživači tvrde da prikupljene informacije mogu poslužiti u raznorazne svrhe – od građevine i rudarstva do proučavanja vozačkih sposobnosti.