FOTKA DANA

Apel za smanjenje unosa mesa

14.04.2010 u 07:17

Bionic
Reading

Sir Liam Donaldson, glavni liječnik savjetnik u britanskoj vladi, apelirao je na svoju naciju da počne konzumirati manje mesa

Donaldson kaže da bi se sa smanjenjem unosa mesa za 30 posto spasilo 18.000 života godišnje. Kaže da se općenito jede previše mesa i zbog toga ljudi prerano umiru, najčešće od bolesti srca i krvožilnog sustava. Kada bi se unos mesa smanjio za 30 posto, bolesti srca prorijedile bi se za čak 15 posto, kaže Donaldson. Osim ovoga, Donaldson smatra da je nužno jesti manje mesa jer metan koji se oslobađa kravljim i svinjskim izmetom i plinovima iz crijeva definitivno ubrzano zagrijava planet i jedan je od najvećih uzročnika zagađenja.

U prilog ovome ide i istraživanje u Lijepoj Našoj, koje je pokazalo da su vodeći uzrok smrti u 2008. godini bile bolesti krvožilnog sustava, više od 70 posto odraslih muškaraca ne konzumira redovito voće i povrće u prehrani, a u negativnom trendu ne zaostaju ni žene s preko 60 posto. Također, povišeni krvni tlak, kao i povišene masnoće u krvi, visoko su zastupljeni rizični čimbenici u općoj populaciji.