PRIČA O KUTEREVU

AP oduševljen hrvatskim suživotom s medvjedima

20.04.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Ugledna novinska agencija Associated Press objavila je tekst o ličkom selu Kuterevo, poznato po svom azilu za - medvjede

U Europi je uobičajena stvar usmrtiti medvjede kad narastu do određene veličine, a ne mogu preživjeti u divljini, no ne u selu Kuterevu u Ličko-senjskoj županiji, ističe Associated Press.

Malo selo Kuterevo u uskoj uvali na obroncima Velebita ima neobične susjede. Umirovljeni socijalni radnik Ivan Crnković-Pavenka već više od deset godina pruža medvjedima sigurno utočište u posebnim azilima ograđenima žičanom ogradom, navodi AP.

Osam medvjeda koji svraćaju do Kutereva u Crnovićevim azilima mogu šetati uz Kuterevo, no ne i ući u njega. Tih osam medvjeda ne bi preživjelo u divljini pa stoga žive u okolici Kutereva, piše ugledna agencija.


'Željeli smo pružiti alternativu ubijanju napuštenih medvjeda koji su se navikli živjeti uz ljude', rekao je Ivan Crnković-Pavenka.

Stotine dobrovoljaca širom svijetom dolaze tijekom godine u Kuterevo kako bi pomogli s medvjedima. Posjetitelji dolaze vidjeti smeđe medvjede koji su gotovo istrijebljeni u ostatku Europe, piše Associated Press.

U 13 godina rada s medvjedima, Ivan Crnković-Pavenka imao je samo jedno opasno iskustvo tijekom spašavanja njemačkog volontera koji je ušao među medvjede kako bi im svirao na gitari. Nijemac je pretrpio lakši ugriz, no medvjed je morao biti ustrijeljen kako bi Ivan Crnković-Pavenka, koji je ušao spasiti volontera, izvukao živu glavu.