intervju

Ana Kričković: 'Veseli me kvaliteta koju smo postavili kao standard'

10.05.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Razgovarali smo s Anom Kričković, ravnateljicom poliklinike Optical Express koja nam je otkrila što se sve promijenilo u posljednih 16 godina koliko posluju u Hrvatskoj

Optical Express osim u Hrvatskoj, posluje u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Japanu i usko surađuje s nekim klinikama u SAD-u.

  1. Optical Express je počeo s radom davne 2005. godine, što se od tada do danas promijenilo, a što nije?

Da, s radom smo počeli 2005. godine, ali kao dio njemačkog lanca za lasersku korekciju vida VisuMed. Optical Express je kupio VisuMed 2007. godine i od tada smo dio ove velike grupacije. Puno se toga promijenilo u ovih 16 godina, koliko se bavimo ovim poslom. Te 2005. godine laserska korekcija vida je još uvijek bila nešto novo, nova metoda rješavanja refrakcijskih problema. Mi smo se među prvima ozbiljnije počeli baviti time i bili smo usko specijalizirani samo za taj segment. Uložili smo puno truda u edukaciju pacijenata i javnosti kako bi nove metode postale standard. Tijekom vremena lasersko skidanje dioptrije je postalo nešto sasvim normalno, nestale su predrasude i strahovi, a mi se smo razvili u sveobuhvatnu oftalmološku ustanovu i nudimo rješenja za sve probleme s očima.

2.Po čemu se točno razlikujete od drugih Poliklinika?

Prvenstveno po tome što smo dio internacionalne kompanije. Optical Express osim u Hrvatskoj, djeluje u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Japanu i usko surađuje s nekim klinikama u SAD-u. Govorimo o više od 200 klinika samo u Europi i više od 3 milijuna oftalmoloških zahvata. To je veliko znanje i iskustvo koje međusobno dijelimo. Tehnologija koju koristimo ovdje u Zagrebu je identična u svim klinikama tih zahtjevnih tržišta. Ali ono na što smo najviše ponosni su definitivno naši oftalmolozi i kirurzi: doc.dr sc. Dean Šarić dr.med. spec. oftalmolog; dr. med. spec. oftalmolog Dražen Grgić; dr. med. spec. oftalmolog FEBO Mirna Belovari; dr. med. spec. oftalmolog Zdeslav Vukas; prof. dr.sc. Biljana Elajber Kuzmanović, prim. dr.med; doc.dr.sc. Miro Kalauz, dr.med. spec. oftalmolog; dr. med Iva Krolo, spec. oftalmolog, subspecijalist prednjeg segmenta oka. To je zaista impresivan tim stručnjaka.

3. Mnoge javne osobe su Vam dale svoje povjerenje kada je u pitanju vid i lasersko skidanje dioptrije, to također puno govori o stručnosti i kvaliteti rada i osoblja Poliklinike. Smatrate li to uspjehom?

U ovih šesnaest godina napravili smo više od 30.000 zahvata. Svakog pacijenta smatramo svojim uspjehom. Naravno da nam je drago kada netko prepozna našu stručnost i znanje, bilo da se radi o javnoj osobi ili ne. Često nam pacijenti komentiraju odličnu atmosferu u klinici, što znači da se kod nas ugodno osjećaju, a to je itekako bitno kada idete na bilo kakavu operaciju. Imamo jako dobar i složan tim, što mislim da je izuzetno važno jer su zahtjevi i odgovornost veliki, puno se radi i važno je da sve funkcionira kako treba te da se međusobno podržavamo.

4. Prethodna, ali i ova godina je bila izazovna za sva zanimanja i područja, kako biste je Vi opisali i koji su planovi za nadolazeću?

Prošla, 2020. godina je bila jedna velika nepoznanica u svemu, pa tako i u poslovanju. Radili smo najbolje što smo mogli kako bismo zaštitili pacijente i sebe i uspjeli smo u tome. Prilagođavali smo se situaciji iz dana u dan. Mi svake godine rastemo pa je tako bilo i početkom 2020., ali dio ožujka i cijeli travanj nismo radili, osim hitne slučajeve. Nama posao ovisi i o pacijentima iz inozemstva jer nam gotovo 50% pacijenata dolazi iz vana, tako da je sve bilo vrlo neizvjesno. Bez obzira na sve prepreke nama je promet u 2020. godini u odnosu na 2019. rastao za 20%, a ove godine je rast još i veći. U ožujku i travnju smo napravili duplo više zahvata nego u istom periodu 2019. godine. Drago nam je da je to tako. Sukladno tome, planovi za budućnost podrazumjevaju daljnje širenje, potencijalno i na nova tržišta.

5.Bilježite brojne uspjehe i zadovoljne pacijente. Postoji li neka posebna misao vodilja koja se proteže kroz Vaš rad i imate li u rukavu neku tajnu dobrog i kvalitetnog poslovanja?

Inzistiramo na znanju, stručnosti, predanosti i kolegijalnosti.

6. Što Vam je najbitnije u kolektivu u kojem radite?

Atmosfera koju sam već prije prije navela. Naši zaposlenici dolaze zadovoljni na posao bez obzira koliko je zahtjevan raspored. Moram pohvaliti sve do jednog, složili smo odličan tim ljudi. Novi kolege koje smo nedavno zaposlili odlično su se uklopili.

7. Koji je najtraženiji zahvat i kakvu točno tehnologiju koristite u Poliklinici?

Kako smo godinama bili specijalizirani za lasersku korekciju vida, to je i dalje najtraženiji zahvata, ali iz mjeseca u mjesec raste potražnja za zahvatom zamjene očne leće.

8. Kako izgleda radni dan direktorice Optical Expressa?

Radni dan mi je vrlo dinamičan. Moj posao se sastoji od raznih segmenata pa samim time nikada nije dosadan.

9.Što najviše volite kod svog posla?

Volim sve. Rad s ljudima od kojih svakodnevno učim, ljude s kojima radim. Nakon šesnaest godina mi smo već kao obitelj. Profesionalno me naravno vesele rezultati koje postižemo, uspješni zahvati i kvaliteta koju smo postavili kao standard. Ponosna sam na postignuto.