priznao grešku

Američki dizajner Ralph Lauren ispričao se meksičkim Indijancima zbog plagiranja

24.10.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Američki modni dizajner Ralph Lauren ispričao se što je u svoju kolekciju uvrstio odjevni predmet s uzorkom koji je navodno kopirao od meksičkih Indijanaca

Optužbe za plagiranje prva je Laurenu uputila supruga meksičkog predsjednika Beatriz Gutiérrez. Meksiko je slične pritužbe iznosio i ranije protiv drugih velikih brendova.

Ralph Lauren rekao je da je 'iznenađen' što je odjevni predmet, lagani ogrtač, još u prodaji jer je prije više mjeseci dao 'naredbu' da se povuče.

U izjavi je njegova modna kuća objavila da radi na tome kako bi utvrdila zašto je taj proizvod još izložen u trgovini te je zbog toga 'izrazila duboko žaljenje'.

Novinska agencija Reuters objavila je da je pronašla taj odjevni predmet ponuđen na prodaju preko interneta za stotine dolara.

  • +11
Uzvanici Ralph Lauren revije u Kaliforniji Izvor: Profimedia / Autor: Amy Sussman / Getty images / Profimedia

Supruga meksičkog predsjednika Gutiérrez podijelila je na Instagramu snimku ogrtača izloženog u trgovini sportske odjeće, a koji nosi markicu Ralph Lauren. Kazala je da je već ranije primijetila kako je Lauren oduševljen ornamentikom meksičkih Indijanaca no 'kopiranje' tih ornamenata 'ilegalno je i nemoralno', poručila je. 

Gutiérrez, koja je spisateljica, rekla je da je Laurenov ogrtač vjerno plagira ornamente Indijanaca Contla i Saltillo te je savjetovala dizajneru da tim indijanskim zajednicama isplati odštetu.