što učiniti?

8 stvari koje morate znati ako ste ikada iskusili bol u leđima

20.02.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Gotovo da i nema osobe koja u nekom trenutku svoga života nije osjetila bol u leđima

Možemo optužiti sjedenje, nekretanje ili bilo što drugo, no ovaj tekst ima drugu namjeru.

Želja nam je osvijestiti vam što sve možete učiniti kako do boli ne bi niti došlo te ako već dođe, kako reagirati kada se nalazite u akutnoj fazi, te što napraviti nakon što sama bol prođe.

Prvi i posljednji korak

Prvi korak, puno prije nego se sama bol u leđima ili bilo kakav problem u tom smjeru uopće pojavi je prevencija. Kažu da oni pametni upravo ovo čine.

Dakle, mislite o svojim leđima na vrijeme. Njegujte ih. Najbolji način na koji možete njegovati svoja leđa je pravilan i kvalitetan pokret.

Bilo da je to redovan trening ili samo rekreacija, važno je pravilno se kretati više puta tjedno.

Koji je posljednji korak?

Ako osjetite pravu bol u leđima,  učinit će najpametnije ako odete liječniku. Kada to učinite, neki će liječnici preporučiti kretanje, neki fizioterapeuta, no neki će situaciju smatrati ozbiljnijom pa će preporučiti operaciju.

Naravno, postoje situacije kada bol u leđima zahtjeva operaciju, no, učinite to kao posljednji korak kada više ne postoji drugo rješenje. Prije toga si dopustite potražiti drugo mišljenje i to liječnika, fizioterapeuta i zaista stručnog trenera.

Ne postoji univerzalni lijek

„Čuj, bole me leđa. Što trebam raditi?“ Jednostavno ne funkcionira.

Ne znamo niti jedan parametar, a leđa su preširok pojam u svakom smislu da bi se na osnovu ove izjave bilo što suvislo moglo učiniti.

Dodat ću kako je svako tijelo drugačije. Svaka bol ima drugačije razloge i način na koji je do nje došlo. Primjećujete? Bol može biti komplicirana.

Nemojte stoga nagađati niti nekoga nazvati da vam kaže što da radite. Dogovorite sastanak sa stručnjakom i posjetite ga.

Odmorite

U akutnoj fazi ovo je prva i najvažnija stvar. No, nemojte odmarati samo fizičko tijelo. Odmorite zaista. Znam, znam da ste zauzeti, da ne možete samo ležati cijeli dan, no uzmite si koliko možete, a tada kad odmarate, zaista se posvetite sebi i odmoru. Zaboravite na posao, zaboravite na TV, zaboravite mobitel i probleme koliko god to teško bilo jer upravo sve navedeno može dovesti do spazma u mišićma i do boli kao posljedice grča koji ne popušta.

Suosjećajte

Obično mislimo na svoje tijelo samo kada nas opomene da nešto radimo pogrešno i ovo se događa u obje skupine, među onima aktivnima kao i među onima neaktivnima.

Većina izazovnijih treninga, programa i aktivnosti zapravo ne prija našemu tijelu te ga vodi prema granicama izdrljivosti. U jednom trenutku tijelo kaže kako mu to ne odgovara.

S druge strane imamo neke koji fizički ne rade gotovo ništa. Tijelo, usudim se reći čak i teže prihvaća stalnu neaktivnost nego previše aktivnosti, no zapravo, i jedno i drugo nije dobro.

Stoga osjećajte svoje tijelo, suosjećajte s njim. Slušajte signale vlastitog tijela te krenite i stanite kada vam tijelo kaže da je to potrebno.

Na početku nećete „čuti“ tijelo. Čujemo ga kada dođe do boli. To je znak da nešto nije u redu za one koji nisu shvatili sve znakove prije toga.

No, kako počnete obraćati pozornost na poruke koje tijelo daje, bit ćete sve bolji u tumačenju jezika svoga tijela.

Kad ga čujete, poslušajte ga. Nemate bližeg prijatelja od vlastitog tijela.

Suosjećanje i slušanje tijela će vam pomoći podignete nivo općeg zadovoljstva i zdravlja svoga tijela. Polako će se promijeniti prehrana koja mu ne služi, količina i način kretanja, čak i način razmišljanja.

Ojačajte

Snažnije i jače tijelo čini da se bolje osjećate. I to nije samo estetski dojam. Kako vaše tijelo jača, ono počinje slati poruku vašem umu kako je sposobno odraditi sve zadatke koji su pred njega postavljeni. Javlja vam da ste sigurni i da je dovoljno sposobno kako biste se oslonili na vlastito tijelo. Zbog toga se osjećate sigurnije, zaštićenije i ugodnije u svome tijelu.

Svi bismo radije da nas štiti i podržava netko sposoban i jak nego netko nesiguran i ne baš sposoban.

Tako je i s tijelom.

Radite na mobilnosti

Snaga, ako je samo ona u fokusu može nas ograničiti. Vjerujem da ste i sami vidjeli buildere koji od mase mišića jedva pomiču tijelo. Nekome je to možda lijepo, no prilično je nepraktično za svakodnevno korištenje.

Odaberite stoga način vježbanja koji vas razvija u svim smjerovima podjednako. Mobilnost tijela je izuzetno važna jer omogućuje pokrete koji daju drugu dimenziju kretanja i samopouzdanja.

Također, ako vam je tijelo mobilno, možete pokretati vaše zglobove u velikim amplitudama što potpomaže dugotrajnosti zglobova jer se usljed korištenja ravnomjerno podmazuju te time ostaju mladi i funkcionalni.

Body and mind pristup

O ovome se puno govori iako nije baš svima jasno što body and mind zapravo znači. Mi to zovemo „pametno vježbanje“.

Što smo svjesniji pokreta koji radimo, on će biti funkcionalniji. Što smo svjesniji tijela dok vježbamo, više ćemo benefita vježbanjem imati.

Na svakom treningu povežite svoj um i svoje tijelo, neka rade u sinergiji za dobrobit cijelog tijela.

Ako na treningu ne možete svjesno odraiti vježbu, razmislite o programu koji će dodati na ovom elementu treninga.

Vidjet ćete, zavoljet ćete fokusiran trening i vidjeti zašto ljudi koji vole vježbati zaita uživaju u tome te kako za njih cijeli svijet nestane za vrijeme treninga.

Manualna terapija

To ne mora nužno biti terapija,  odnosi se i na masažu te slične tretmane koji uključuju dodir.

Svaka vrsta ovakvog rada na tijelu djeluje na najmanje dva nivoa. Prvi je nama najdraži. Mi volimo dodir! Dodir sam po sebi ima moć iscjeljenja.

Drugi je razlog to što osoba koja to radi zna kako će to učiniti za najbolje rezultate vezano za cilj terapije ili masaže.

Darujte si s vremena na vrijeme neki tretman koji uključuje dodir. Idealno bi bilo svaki tjedan, no dva puta mjesečno je sasvim OK.

Da zaključim, iako možemo pomoći u jako velikom spektru raznih problematika tijela uzorkovanih „pogrešnim načinom korištenja“, uvijek prefetriramo dočekati vas zdrave, čile i vesele te vam pomoći da se još bolje osjećate u vlastitom tijelu.

Dakle, ako se osjećate super, sada je najbolje vrijeme da krenete raditi na prvom koraku za život bez boli.

Ako niste te sreće i trenutno patite od neke vrste fizičke boli, javite se, gotovo sigurno možemo pomoći. Vježbaonica je tu za vas.