8 najčešćih pitanja o kontaktnim lećama

8 najčešćih pitanja o kontaktnim lećama

Teens timer t_portal

Teens timer t_portal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Splendor

8 najčešćih pitanja o kontaktnim lećama

ŠTO SU ZAMJENSKE KONTAKTNE LEĆE ?

Zamjenske kontaktne leće nose se tijekom određenog perioda, zatim se bace i zamijene novim parom.

Važno je razumjeti razliku:
•jednodnevne leće (kao DAILIES AquaComfort Plus): potrebno ih je zamijeniti novim parom svakog dana,
•mjesečne leće (kao Air Optix Aqua): potrebno ih je zamijeniti novim parom jednom mjesečno.
RASPORED ZAMJENE I NOŠENJA
Česte su zabune oko toga što znači raspored zamjene, a što raspored nošenja kontaktnih leća:
•raspored zamjene kontaktnih leća odnosi se na to koliko često bacate stari par i uzimate novi par leća, odnosno jesu li jednodnevne ili mjesečne.
•raspored nošenja kontaktnih leća odnosi se na to koliko dugo nosite kontaktne leće prije nego ih izvadite iz očiju.

Zamjenske kontaktne leće mogu se propisati za dnevno ili produženo nošenje, ovisno o fiziologiji Vašeg oka, o Vašim potrebama te, naravno, o vrsti leća. Slijedite preporuke svog očnog specijalista i preporuke proizvođača.

 

ZAŠTO UOPĆE VADITI LEĆE IZ OKA ?

Što češće mijenjate kontaktne leće, to će Vam oči biti zdravije.

Proteini, kalcij, lipidi i ostali prirodni sastojci suza talože se na lećama. Te naslage čine leće manje udobnima nego kada su potpuno nove, te Vaše oči mogu biti sklonije infekcijama.

Naravno, leće se mogu očistiti, no čišćenje nije stopostotno učinkovito.

IMAJTE NA UMU PREPORUKU PROIZVOĐAČA

Što češće mijenjate kontaktne leće, to će Vam oči biti zdravije.
Proizvođači preporučuju određeni raspored zamjene kontaktnih leća na temelju toga koliko se dugo mogu nositi prije nego se na njih natalože proteini, kalcij ili lipidi. Unatoč čišćenju leća, ako se ne radi o jednodnevnim lećama koje se mijenjaju svaki dan, na svim kontaktnim lećama pojavit će se naslage koje se ne mogu ukloniti i koje se talože na njima. Te naslage čine Vaše leće manje udobnima nego kada su bile nove i oči su Vam podložnije infekcijama.

Stoga treba slijediti preporuku proizvođača i ne nositi leće duže no što je predviđeno rasporedom zamjene koji proizvođač preporučuje.

 

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ZAMJENSKIH I NE-ZAMJENSKIH LEĆA ?

Čak i prije nego što su se pojavile zamjenske leće, bilo je poznato da česta zamjena leća pridonosi očuvanju zdravlja oka i jasnoći vida.

Proizvođači kontaktnih leća razvili su nove metode proizvodnje kako bi proizveli visoko kvalitetne leće u većim serijama, s nižim troškom proizvodnje. Taj je napredak doveo do nižih cijena leća i omogućio češću zamjenu leća.

 

KOLIKO KOŠTAJU ZAMJENSKE KONTAKTNE LEĆE ?

Mjesečne silikon hidrogel (leće nove generacije, 'leće koje dišu') kao što su Air Optix Aqua, stoje oko šest kuna dnevno, zajedno s troškom otopine. Čak su i jednodnevne kontaktne leće povoljnije nego što mnogi ljudi misle. Već od devet kuna dnevno možete nositi jednodnevne leće. Također, kod jednodnevnih leća nema troška otopina za čišćenje leća.

 

ZAŠTO ODABRATI MJESEČNE KONTAKTNE LEĆE ?

Mjesečne kontaktne leće mijenjaju se jednom mjesečno. Najlakše je zapamtiti kada ih trebate zamijeniti novim parom – npr. svakog prvog dana u mjesecu, kad idete u mjesečni šoping ili uplaćujete članarinu u fitnes centru.

'Leće koje dišu' nove generacije, Air Optix Aqua, napravljene od novih materijala kao što je silikon-hidrogel, izrazito su udobne i propuštaju do pet puta više kisika od leća starije generacije. Možete ih ugodno nositi tijekom cijelog dana, navečer ih skinete i očistite i ujutro ponovno stavite.

 

KOJI JE RASPORED ZAMJENE KONTAKTNIH LEĆA NAJBOLJI ZA MENE ?

To ima više veze s Vašim očima nego sa samim kontaktnim lećama. Bitno je kako Vaše oči reagiraju kada nosite leće. Kod nekih osoba oči luče više proteina i lipida nego kod drugih, stoga se leće moraju mijenjati češće.

Temeljitim pregledom, oftalmolog ili optometrist pomoći će Vam odrediti najbolji raspored nošenja i zamjene kontaktnih leća.

 

Trenutno u nekim optikama traje promocija:

-za nove korisnike – u nekim optikama i poliklinikama uz pregled za leće dobiva se promo start paket s poklonom. Popis optika/poliklinika možete naći na http://kontaktne-lece.net/optika-lece/start-paket

- za korisnike AirOptix Aqua ili AirOptix Aqua for Astigmatism - kupnjom dvije kutije mjesečnih kontaktnih leća Air Optix Aqua dobivate na poklon elektronski podsjetnik koji odbrojava 30 dana (unatrag) te Vas obavještava da svoje kontaktne leće trebate zamijeniti novim parom.

Više informacija možete pronaći na www.kontaktne-lece.net i www.recitoocima.com

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi