ŠTETNA NAVIKA

15 razloga zašto pušenje nije nimalo kul

17.04.2012 u 14:26

Bionic
Reading

O štetnosti pušenja toliko se toga već zna, no prisjetili smo se još 15 razloga zašto ne biste uopće trebali početi pušiti ili, ako pušite, zbog čega trebate što prije prestati s tom nezdravom navikom

1. Frajer s reklame za Marlboro umro je 1997. od raka pluća. Trebamo li posebno isticati da je on, Wayne McLaren, bio strastveni pušač!

2. Od cigareta ćete uvijek imati neugodan miris iz usta kojeg se vrlo teško riješiti bez obzira koliko se trudili.

3. Neka su istraživanja pokazala da pušačima prijelomi kostiju sporije zarastaju.

4. Pušači imaju hladnija stopala i ruke zbog sporije cirkulacije.

5. S cigaretom u ruci nećete izgledati kul i privlačno. Postoji stotine drugih, boljih načina za to.

6. Ako ste ikada čuli pušački kašalj kod starijih ljudi (ne zvuči baš lijepo, zar ne?), dobro razmislite želite li tako zvučati jednoga dana.

7. Cigarete pojačavaju depresiju kod tinejdžera. Dok su cigarete mnogima idealno rješenje za nervozu ili glad, stručnjaci upozoravaju da su depresivni tinejdžeri i nikotin loša kombinacija. Na taj način mladi samo pogoršavaju svoje simptome.

8. Nepušači uvijek dobivaju najbolja mjesta u restoranima.

9. Pušenje je pogubno i za vaš novčanik – stavite na papir koliko potrošite svaki mjesec na cigarete i pomnožite to s 12. Taj biste novac na kraju godine mogli puno pametnije i zdravije iskoristiti, zar ne?

10. Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, no jeste li znali da ugljični monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutarnje stijenke naših arterija dok ulazi u krvotok?

11. Ako pušite, zaboravite na biserni osmijeh! Zubi pušača brže se kvare i požute te puno ranije počnu ispadati od zuba nepušača.

12. Dim cigarete sadrži ugljični monoksid koji smanjuje protok krvi u koži te je ostavlja suhom, sivkastom i bez zdravog sjaja.

13. Istraživanja su pokazala da pušenje ubrzava starenje – pokazalo se da pušači izgledaju starije najmanje 1,4 godine od nepušača iste dobi. Dakle, ako ne želite bore, bacite cigarete!

14. Pušenje može utjecati na nesanicu, a pušači su općenito slabijeg zdravlja nego nepušači.

15. Pušenje uništava okus hrane -  testovi su pokazali da okusni pupoljci ili papile pušača imaju i drugačiji oblik od onih nepušača te da su manje povezane s krvnim žilicama, što dovodi do smanjenog osjećaja okusa.