OD 8. DO 15. SIJEČNJA

Zvučna instalacija Marina Lukanovića na riječkom Korzu

  • N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2020 16:07
  • Objavljeno 03.01.2020 u 17:09
Bionic
Reading

Kako je izvijestila je tvrtka 'Rijeka 2020.', zvučna instalacija redatelja Marina Lukanovića, pod nazivom 'Što vi hoćete, dobit' pare ili dat' ideje', koja predstavlja misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu i povezanim temama, biti će postavljena u Rijeci

Ta zvučna instalacija za javni prostor u trajanju nešto duljem od 11 minuta, koja se izvodi u loopu, to jest neprestanom ponavljanju, nastala je na temelju istraživanja provedenog u sklopu Diversity Mixer EU projekta Europske prijestolnice kulture.

U razgovoru s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije za instalaciju su izdvojene 'najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stajalištu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama', navodi 'Rijeka 2020.' u priopćenju.

Citate iz razgovora s neimenovanim sugovornicima za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol i Deni Sanković. Kako se navodi, i oni su 'nedavno uplovili u nesigurne i prekarne umjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti'.

Izjave će se u zvučnoj instalaciji, uz glazbenu podlogu uglednog skladatelja Marijana Nećaka, predstaviti javnosti preko zvučnika postavljenih na Korzu.

Na ovaj se način otvara prostor za nova značenja i promišljanja o sustavu kulturne produkcije i rada u kulturi. Ususret velikoj godini kulture, projektu Rijeka - Europska prijestolnice kulture 2020., ova instalacija predstavlja autorefleksivni pogled kritičan prema sustavu, ali i prema samim kreativcima i kulturnjacima, ističe 'Rijeka 2020.' u priopćenju.

Projekt 'Diversity Mixer - politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama' financiran je kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.). Projekt provode 'Rijeka 2020.' i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal