U ZADRU

Zvijezde suvremenog plesa na festivalu Monoplay

27.08.2013 u 13:36

Bionic
Reading

Već petu godinu u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla održava se Monoplay, festival sola, jedini specijalizirni festival za predstavljanje solo izvedbe Hrvatskoj, u domeni suvremenog plesa i njegovog izričaja unutar suvremenog kazališta. Festival traje od 1. do 3. rujna

Festival će ugostiti 18 radova mladih i renomiranih, domaćih i stranih autora u formi sola. Kreativni tim festivala Monoplay ove godine daje fokus na virtuozitet samog izvedbenog djela i njegovu otvorenost u interakciji s publikom.

Od gostiju petog Monoplaya ističu se Zadrani Iva Burčul, Stošija Zrinski, Matea Bilosnić, Josipa Štulić, Filipa Bavčević, a ove godine im se pridružuju gosti iz čitave Hrvatske, poput Roberte Milevoj, Brune Isakovića, Ane-Marije Bogdanović, Deane Gobac i Mie Zalukar.


Novost ovogodišnjeg festivala je večer stranih gostiju, kada će se predstaviti Renan Martins de Oliveira (Brazil), Jule Flierl (Njemačka) te Paole Ponti (Italija).

Popratni program ove godine počinje sa vizualnom instalacijom multimedijalnog umjetnika Bojana Gagića 'solo projekcija za solo zid' koju je moguće pratiti svake večeri na zadarskom Forumu od 26. kolovoza.

'Solo koncerti' još su jedna novina u popratnom programu, a program je pripremljen u suradnji s Muzičkim salonom Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu. Zadarskoj publici predstavit će se neki od stalnih suradnika Muzičkog salona: glazbenik, skladatelj i muzikolog Nenad Sinkauz, glazbenik i inženjer elektroakustike Miodrag Gladović te multimedijalni umjetnik Bojan Gagić

Unutar radionice 'Praksa i značenje', koju će voditi dramaturg i redatelj Saša Božić, polaznici će istraživati prakse suvremenog plesa i njihovo smještanje u širi okvir izvedbenih umjetnosti.