PREDBOŽIĆNI FILM

'Život je truba’ Antonija Nuića premijerno 1. prosinca

24.11.2015 u 17:22

Film Antonija Nuića 'Život je truba'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Treći dugometražni film Antonija Nuića, komedija ‘Život je truba’ nastala prema redateljevu scenariju, premijerno će se prikazati 1. prosinca u zagrebačkom kinu Europa, a dva dana kasnije kreće u redovitu domaću kino distribuciju.

Film prati novopečeni bračni par, jazz trubača zaposlenog u očevoj klaonici (Bojan Navojec) i njegovu mladu suprugu (Iva Babić), koji neopterećeni konkretnim planovima za budućnost i uobičajenom stresnom svakodnevicom jednoga grada, žive sretno i opušteno.

Njihova se 'pozitiva' reflektira na sve oko njih i pomaže u rješavanju raznih obiteljskih zavrzlama koje, kada se ne dožive previše dramatično, bitno gube na značaju, pokazujući da ‘čak su i loša vremena dobra’.

S prepoznatljivim momentima obiteljskih okupljanja, s previše hrane i previše pića, radnja se odvija oko svadbe i večere na Badnjak, na kojima do izražaja dolazi sve ono dobro i loše u jednoj obitelji.

Dok glavni junak pokušava pomiriti oca mesara, brata kockara i majku u dvojbi oko muževe odanosti, koji predstavljaju tradicionalnu hrvatsku obitelj, u tome mu nenametljivu, ali važnu potporu daju supruga, vesela trudnica i njezini ponešto nekonvencionalni roditelji.


S radnjom smještenom u predbožićno vrijeme, kada se i ciljano počinje prikazivati u hrvatskim kinima, film tematski nadopunjuje nedavno premijerno prikazan omnibus ‘Zagrebačke priče vol. 3’ istog producenta, Propeler Filma, koji se bavio praznicima ili blagdanima, no ni jedan od uradaka nije bio povezan s Božićem.

Kao sporedni likovi filma pojavljuju se Zagreb, u atmosferičnoj izvedbi direktora fotografije Radislava Jovanova Gonza, ali i glazba, uz jazz komade i niz evergreena iz povijesti hrvatske glazbe.

Glume još Zlatko Vitez, što je njegova prva uloga u hrvatskom filmu nakon nekoliko desetljeća, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković i Filip Šovagović

‘Život je truba’, hrvatsko-slovensko-srpsko-britanska koprodukcija, premijerno je prikazan u listopadu na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Od 3. prosinca kreće s projekcijama u Zagrebu, Rijeci, Vukovaru, Varaždinu, a potom i u Osijeku, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku i Slavonskom Brodu.

Antonio Nuić (Sarajevo, 1977.) Akademiju dramskih umjetnosti završio je u Zagrebu, član je Društva hrvatskih filmskih redatelja i Europske filmske akademije. Od dugometražnih filmova dosad je snimio ‘Sve džaba’ (2006.) koji je osvojio nekoliko Zlatnih Arena, među ostalim za najbolji film i režiju, kao i Srce Sarajeva, te ‘Kenjac’ (2009.), koji je bio hrvatski kandidat za Oscara.