djelo talijanskog slikara

Žena u kuhinji pronašla renesansnu sliku vrijednu gotovo 6 milijuna eura

25.09.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Pri čišćenju kuće francuske obitelji, aukcijska kuća pronašla je davno izgubljeno remek-djelo rane renesanse. Slika je vjerojatno rad firentinskog slikara Cimabuea

U gradiću Compiègnu, smještenom sjeverno od Pariza, pronađeno je remek-djelo poznatog renesansnog slikara Cimabuea. Djelo „Vrijeđanje Krista“ godinama je bilo neprimijećeno u kući francuske obitelji koja želi ostati anonimna, prenosi The Guardian. Obitelj tvrdi kako ta slika toliko dugo krasi njihov dom da ne znaju niti odakle je podrijetlom niti kako je došla u obiteljsko imanje. Mislili su da je slika stara religijska ikona iz Rusije.

Budući da je djelo bilo smješteno direktno iznad peći, čudo je da je ostalo u tako dobrom stanju.

U lipnju 2019. godine obitelj je odlučila prodati kuću kada je kontaktirala aukcijsku kuću koja im je trebala pomoći pregledati namještaj u kući izgrađenoj 1960-ih godina. Aukcijska agentica rekla je kako je odmah prepoznala da se radi o djelu visoke kvalitete, no da nije mogla ni zamisliti da bi to djelo bilo rad cijenjenog firentinskog renesansnog slikara.

„Vrijeđanje Krista“ procjenjuje se na vrijednost od 4 do 6 milijuna eura, a bit će prodano 27. listopada ove godine.

Slika se smatra djelom slikara rane talijanske renesanse, Cimabuea, poznatog i kao Cenni di Pepo. Ovom firentinskom slikaru pripisuje se samo 11 djela na dasci, ali nijedno nije potpisano. Nacionalna galerija smatra ovo djelo vrlo značajnim jer je nastala u periodu kada su talijanski slikari još uvijek bili pod utjecajem bizantskog slikarstva, ali su već krenuli u istraživanje naturalističkog prikaza oblika i trodimenzionalnih prostora.

Rad je vjerojatno bio dijelom velikog diptiha iz 1280. kada je Cimabue naslikao osam scena Kristove muke i raspeća. Dvije od osam scena već se nalaze u londonskoj Nacionalnoj galeriji te u Frick Collection u New Yorku. Scena „Djevice s djetetom“ iz Nacionalne galerije također je bila izgubljena stoljećima, a pronašao ju je britanski aristokrat pri čišćenju kuće blizu Lowestofta u Suffolku.