čuveni mađar

Završetak 41. Večeri na Griču obilježit će nastup 'vražjeg violinista' Robyja Lakatosa

22.07.2022 u 11:17

Bionic
Reading

Posljednji ovogodišnji koncert Večeri na Griču obilježit će povratak čuvenog mađarskog violinista Robyja Lakatosa i njegovog ansambla, koji u svojim nadahnutim interpretacijama isprepliće jazz, klasiku te romsku i mađarsku glazbenu tradiciju

Idući petak, 29. srpnja u 21 sat u atrij Galerije Klovićevi dvori dolazi svestrani te svjetski poznati glazbenik i violinistički virtuoz Roby Lakatos. Lakatos će zajedno sa svojim ansamblom pred gričkom publikom izvesti ludi spoj klasike, jazza te folklorne romske i mađarske glazbe, čime će zasigurno prirediti večer za pamćenje.

"Posljednji koncert prava je poslastica. Iako pomalo izlazi iz okvira klasične festivalske forme, ovaj senzacionalni violinist i njegov ansambl nešto je što se nikako ne smije propustiti. Naime, Robyja Lakatosa teško je definirati: opisuje ga se kao romskog violinista, đavoljeg guslača, klasičnog majstora, jazz improvizatora, skladatelja i aranžera, a sve navedeno zapravo je sadržano u njegovoj jedinstvenoj umjetničkoj osobnosti. Zagrebačka publika dobro ga poznaje i ne sumnjamo da nakon nekoliko godina, otkako je posljednji put bio u Zagrebu, s nestrpljenjem očekuju ovaj koncert", ističe voditelj festivala Josip Nalis te naglašava kako su dosadašnji koncerti protekli uz prekrasnu publiku, odličnu glazbu i dobru organizaciju.

"I ove smo godine uspjeli okupiti respektabilna glazbena imena i veliki broj partnera te zaokružiti devet koncerata koje s ponosom zapisujemo u ljetnu kroniku našega grada. Po oduševljenju i brojnosti publike vidimo da je ovakav festival metropoli kao što je Zagreb itekako potreban", zaključuje Nalis te još jednom sve poziva na deveti koncert i veliku završnicu 41. Večeri na Griču uz fantastični mađarski ansambl i jedinstvenog violinista.

O ansamblu:

Roby Lakatos je rođen u Budimpešti, u legendarnoj obitelji romskih glazbenika. Pripada sedmoj generaciji izravnih potomaka Jánosa Biharija, slavnog kralja romskih violinista kojemu su se divili Ludwig van Beethoven i Franz Liszt, a koji je Johannesa Brahmsa upoznao s temama koje su ga nadahnule za skladanje Mađarskih plesova. Ovom mađarskom violinistu glazba je u krvi, a nastupao je na brojnim pozornicama svijeta te surađivao s velikim orkestrima i cijenjenim glazbenim imenima. Impresivna interpretacija klasičnih, jazz i tradicionalnih pučkih djela odlikuju njegov prepoznatljivi stil te je jedan od rijetkih glazbenika koji se uspio oduprijeti žanrovskoj kategorizaciji.

Ansambl Robyja Lakatosa, izuzev njegovog dugogodišnjeg suradnika i violinista Lászla Bónija, danas čine mladi glazbenici-virtuozi koji, osim što su klasično obrazovani, također dobro poznaju glazbenu tradiciju mađarskih Roma. Gričku publiku 29. srpnja u 21 sat u atriju Galerije Klovićevi dvori očekuje jedinstvena sinergija klasične glazbe, jazza i narodne tradicije mađarskih Roma. Cijena ulaznice iznosi 150 kuna, a karte se mogu kupiti dva sata prije koncerta ili online putem stranice Ulaznice.hr.