ŠESTO IZDANJE

Završen Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

27.04.2015 u 03:52

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada djeci i mladima u kategoriji Junior u Varaždinu je završen 6. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih (VAFI)

Filmove, njih 96 iz 25 zemalja, pogledali su članovi žirija - zagrebački ilustrator i strip crtač Krešimir Zimonić, Belgijanac Gert Hermans koji se već 40 godina bavi filmom za djecu i edukacijom djece u filmu i Australka Jacqueline Cosgrove, organizatorica KidzFlick festivala u Sidneyju.

U MINI kategoriji, u kojoj su autori do 10 godina, kao najbolji je odabran film 'U zemlji male buhe' koji su radili mališani iz talijanske škole Don Minzoni. U kategoriji MIDI, od 11 do 14 godina, statuu VAFI osvojio je film 'Fatao i ulica', koji je u Varaždin stigao iz Burkine Faso, a u kategoriji MAXI, od 15 do 18 godina, najbolji je britanski film 'Žene radničke klase'.

Na varaždinskom festivalu dodjeljuje se i Plavi VAFI Ureda pravobraniteljice za djecu i UNICEF-a Hrvatska, za film koji najviše promiče dječja prava. Ove godine to je belgijski film 'Pahuljac i 7 patuljčica'.

Diplome na ovogodišnjem VAFI-ju dobili su hrvatski filmovi 'Z-z zmaj' i 'Dječak koji je tražio sreću' Foto kino video kluba Zaprešić, 'Igrač' čakovečke Škole animiranog filma (ŠAF), 'Apokalipsa' koju su napravila djeca na 54. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik, te 'Ha-ha you’re dead' dviju Varaždinki iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Ive Šobak i Morane Bunić.

Na VAFI je ove godine stiglo 720 animiranih filmova s pet kontinenata, a u službenoj konkurenciji, u kategorijama Junior i Senior, odraslih autora za djecu, prikazano ih je 200.

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec, ponosni su što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.

'Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao 6. VAFI. Drago mi je da smo uspjeli u onome što smo započeli prošle godine, a to je spajanje velikih i malih animatora', rekla je Malenica.

'Htio bih zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji festivala, nadam se da će to činiti i za 7. VAFI na kojem će nam zemlja partner biti Izrael', dodao je Selec.

Ovogodišnja zemlja partner bila je Australija, pa su u Varaždinu prikazani australski animirani filmovi, među njima i tri nagrađena Oscarom.