LANA GRAHEK U HDD-U

Što donosi izložba jedne od najzanimljivijih mladih grafičkih dizajnerica

08.02.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Hrvatsko dizajnersko društvo 9. veljače u 20 sati u svojoj galeriji u Zagrebu otvara izložbu Lane Grahek, 'jedne od najproduktivnijih i najzanimljivijih hrvatskih grafičkih dizajnerica mlađe generacije'. Na njoj će se predstaviti presjek profesionalnog djelovanja autorice, samostalno i u suradnjama, tijekom posljednjih pet godina

Izložba Lane Grahek zamišljena je kao pregled njenih radova nastalih tijekom posljednjih pet godina, uključujući i one realizirane još za vrijeme studiranja na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Glavnina ih je vezana za suradnju s Kulturom promjene Studentskog centra, na programima Teatra &TD, MM centra SC-a, Francuskog paviljona te na pojedinačnim projektima KP-a poput Ganz novog festivala i Velesajma kulture.

Među radovima za SC predstavlja se i autoričin dizajn promotivnih vizuala za web i društvene mreže, koji se, kako upozorava kustos izložbe Marko Golub, unatoč svojoj današnjoj dominaciji i najširem dosegu, 'rijetko promatraju na istoj ravni kao tradicionalni mediji poput plakata'.

  • +6
Radovi Lane Grahek Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lana Grahek/HDD

'To je važno i zato što je Lana Grahek u svom dosadašnjem radu za kulturu u okviru SC-a, suprotno razigranosti koju su unijeli njeni prethodnici, pokušala uvesti sustavnost i red u reprezentaciji pojedinačnih identiteta kulturnih aktera koji djeluju na toj adresi, kao i u odnose između različitih vidova njihove tiskane i digitalne promocije – od najmanjeg bannera do najvećeg billboarda', objašnjava Golub.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i izbor publikacija koje je Grahek dizajnirala samostalno ili u suradnji s drugim autorima za različite izdavače, najvećim dijelom iz neprofitnog kulturnog i obrazovnog sektora.

'Ti radovi otkrivaju nam dizajnericu koja veliku pažnju pridaje sadržaju, njegovoj organizaciji te navigaciji čitatelja kroz njega na angažiraniji način od onog koji se očekuje u tom mediju te sigurno dijelom inspiriran iskustvom weba', kaže Marko Golub.

Lana Grahek (1989., Zagreb) stalna je suradnica Kulture promjene i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu od 2014. Kao dizajnerica i koordinatorica vizualnog identiteta od 2013. surađuje i s međunarodnim festivalom dizajna Dan D.

Njena izložba u galeriji HDD može se pogledati do 22. veljače, kao dio programa 'U prvom licu' koji autorima omogućava da iz osobnog rakursa, u suradnji s kustosom, sagledaju i artikuliraju prezentaciju vlastitog dosadašnjeg rada.