POTRESNA BIOGRAFIJA IZMUČENE ŽIVOTINJE

Zašto je Thomas Edison ubio slona Topsyja?

12.07.2013 u 14:48

Bionic
Reading

Američki novinar Michael Daly napisao je potresnu knjigu o životu slona Topsy, koji je umro na vrlo brutalan način – Thomas Edison ga je 1903. javno spržio strujom u svojoj kampanji protiv Nikole Tesle i naizmjenične struje

Riječ je o jednoj od najpotresnijih snimki koje se mogu naći na Youtubeu: vidimo kako ljudi na gubilište vode sedativima omamljenog slona, kako po njegovom tijelu raspoređuju smrtonosne žice, kojima će uskoro krenuti struja jačine 6.600 volti. Onda se pojavljuje bijeli dim, jer meso počinje gorjeti, a slon se mrtav ruši, umirući u agoniji.

Bila je to 1903., slon se zvao Topsy, a njegov egzekutor bio je poznati izumitelj Thomas Edison, koji je u svojoj kampanji protiv naizmjenične struje Nikole Tesle javno pogubio brojne životinje pokušavajući tako zastrašiti američku javnost. Među najstrašnijim smaknućima sigurno je ono 36-godišnjeg cirkuskog slona Topsyja, s time da se Edison očito toliko ponosio tom idejom da ju je i snimio! Pa se tako danas i može vidjeti sva ta brutalnost na internetu.

O tragičnom životu ovog slona sada je biografsku knjigu 'Topsy' (koja je izašla u nakladi GroveAtlantic) napisao američki novinar Michael Daly koji je, prateći život jedne životinje od cirkusa do konačne smrti, prikazao i kakvo je bilo američko društvo u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su samo rijetki razmišljali o pravima životinja. (Nota bene, jedna od njih je bio Tesla, koji nije baš jeo meso.) Topsy je kao beba prokrijumčaren u Ameriku te je završio u cirkusima PT Barnuma i Adama Forepaugha, gdje su ga mnogi okrutni čuvari zlostavljali.

Nakon desetljeća mučenja, Topsy je jednog čuvara zgazio do smrti, i to nakon što mu je ovaj ubacio zapaljenu cigaru u usta! Tada su mediji stvorili mit o 'slonu ubojici', što je kasnije iskoristio Edison da na tako strašan način ubije već izmučenu životinju.