izložba u muo

Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.11.2018 10:40
  • Objavljeno 21.11.2018 u 10:40
'Glavoper' u stalnom postavu MUO

'Glavoper' u stalnom postavu MUO

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

U sklopu devetog po redu ciklusa 'Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO' 20. studenoga je otvorena izložba Gorana Trbuljaka, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih konceptualnih umjetnika, pod nazivom 'Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?' koja ostaje otvorena do 1. travnja 2019.

Ova zanimljiva 'izložba-slučaj' pred publiku donosi tri različita Trbuljakova motiva koji uvode u njegov pogled na problematiku umjetničkih zbirki i općenito fenomena kolekcioniranja.

Primjerice, 'Glavoper' koji uspostavlja reference na rad Marcela Duchampa Fontana iz 2017. dokumentira činjenicu da postoje dvojica Trbuljaka, čime se podvlači neizvjesnost Trbuljakova autorstva, njegove originalnosti i potencijalne anonimnosti.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) predstavlja i seriju od 20 radova 'Bez naslova' na kojoj je autor radio od 1971. do 1982. za ovu priliku posuđenu iz bečke zbirke 'Kontakt', umjetničke zbirke Erste Group i ERSTE Foundation te skromni izbor iz privatne Zbirke anonimnog umjetnika.

Goran Trbuljak na otvaranju izložbe

Goran Trbuljak na otvaranju izložbe

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

U igri razotkrivanja izravnih i skrivenih motiva kojima se pojedinci i institucije vode u kreiranju umjetničkih zbirki, valorizaciji i procjeni umjetničkih radova Trbuljak postavlja dilemu o podijeljenom autorstvu kroz kockanje s načelima i sudbinskim koincidencijama. Iza naslova izložbe skriva se činjenica da je umjetnik Goran Trbuljak spletom okolnosti u nešto uvučen, a izložbom predstavlja dokaze o okolnostima te uvučenosti, priopćili su iz MUO.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić i umjetnik Goran Trbuljak u MUO

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić i umjetnik Goran Trbuljak u MUO

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Izložba 'Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?', kao i izloženi radovi, povezani su u ideji predstavljanja manifestacije problema društvenog konteksta umjetničke aktivnosti, u kojoj ovaj značajan konceptualni umjetnik svojom intervencijom iskazuje karakterističan autorski pogled na problematiku identiteta umjetnika i ideje autentičnosti umjetničkog rada kroz provociranje brojnih pitanja o njegovoj tržišnoj i institucionalnoj valorizaciji.

Kustosica izložbe je Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti MUO, a inicijator projekta 'Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO' je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Projektom se žele ostvariti dijaloške situacije između aktualnog Stalnog postava muzeja i suvremenog umjetničkog izričaja, a u njemu su do sada izlagali brojni suvremeni umjetnici: Dalibor Martinis, Dubravka Rakoci, Željko Badurina, Slaven Tolj, Ida Blažičko, Nika Radić, Božica Dea Matasić, Akiko Sato i sada Goran Trbuljak.

Izložba Trbuljaka i u HDD-u

I Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) u Zagrebu ovaj tjedan otvara izložbu Gorana Trbuljaka, pod nazivom 'Goran Trbuljak: Oblikovanje linijom manjeg otpora', na kojoj će, prema najavi, prvi put na jednom mjestu predstaviti djelovanje umjetnika u području grafičkog dizajna.

Uključit će Trbuljakov dizajn i grafičko uređivanje časopisa (Polet, Novine Galerije SC, Film, Gordogan, Svijet), izložbene plakate (Galerija suvremene umjetnosti, Galerija SC, Galerija VN), kataloge, filmske plakate i špice, ali i nekoliko primjera umjetničkih radova realiziranih u formama karakterističnim za dizajn. Otvara se 23. studenoga i traje do 7. prosinca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!