110 IZVEDBI PREDSTAVA

Započelo 22. lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

03.04.2017 u 21:33

Bionic
Reading

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u ponedjeljak je počelo 22. lutakarsko proljeće na kojem će u pet gradova, 19 općina i pet ustanova na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te u Orašju (BiH) nastupiti 18 kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije, koja će odigrati ukupno 110 izvedbi predstava

Županijski dio 22. lutkarskog proljeća počeo je u Drenovcima na županjskom području izvedbom predstave 'Priča s morskog dna' osječkog Kazališta Branka Mihaljevića i prigodnim obraćanjem vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića.

U vukovarskom Hrvatskom domu, izvedbom predstave 'Veliko puževanje' GK Zorin dom iz Karlovca i pozdravnim govorom pomoćnice ministrice kulture Ive Hraste Sočo, započeo je vukovarski dio manifestacije.

Nakon svečanosti otvorenja vukovarskog dijela festivala, u dvorcu Eltz održana je svečana dodjela priznanja 'Zvonko Festini' za životno djelo. Ovogodišnji laureati su Hrvoje Zalar za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulah Seferović za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Po riječima predsjednice Organizacijskog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminke Mesarić, osim lutkarskih predstava, u sklopu 22. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se i bogat popratni program.

Tako će se u zgradi Hrvatskog doma u Vukovaru održati izložba fotografija 'Lutke' autora Ivana Špoljareca  te izložba 'Od slikovnjaka do vragobe' autora Štefke Batinić i Berislava Majhuta, radionica za djecu 'Ilustracija slikovnica' Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba te forum 'Kazalište' namijenjen edukaciji stručnih suradnika u školama. Vinkovci će pak biti domaćin Drugog susreta književnika za djecu na lutkarskom proljeću.

Manifestacija traje do subote, 8. travnja.