u organizaciji renomirane plesne organizacije Menhir

'Zagrljaji' Ksenije Zec zatvaraju festival Le Danzatrici en plein air u Bariju

10.07.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Predstava 'Zagrljaji', autorski projekt redateljice i koreografkinje Ksenije Zec nastao u produkciji umjetničke organizacije 21:21 i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, zatvorit će u nedjelju festival suvremenog plesa Le Danzatrici en plein air u Bariju u Italiji

Drugo izdanje Međunarodnog festivala suvremenog plesa koji kombinira zabavu, radionice, performanse s plesnom zajednicom i promicanjem talenata, održava se od 24. lipnja u organizaciji renomirane plesne organizacije Menhir u Bariju na jugu Italije. Festival uključuje predstave, umjetnike i događaje koji korespondiraju s arhitekturom urbanih prostora i muzeja.

Jedan od glavnih ciljeva festivala je iniciranje promišljanja na temu arheologije plesa.

Festival će zatvoriti autorski projekt Ksenije Zec 'Zagrljaji', koreografsko istraživanje s fokusom na tjelesnu komunikaciju, empatiju i nježnost iskazivanu kroz fizički čin grljenja, a koja izostaje u okolnostima pandemije.

Ideja projekta nastala je mjesec dana uoči eskalacije pandemije covida-19, a referira se na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika vezano za bolest i smrti njezinog životnog partnera.

Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo, stoji u najavi. Uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje, dodaje se.

Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, a predstavu izvode Krešimir Mikić, Petra Hrašćanec, Ema Crnić i Livio Badurina. Za kostimografiju je zadužena Ana Fucijaš, za scenografiju Igor Ruf, glazbu potpisuju Nenad i Alen Sinkauz, a svjetlo Bojan Gagić.

Nakon premijere u veljači u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, predstava je u lipnju uvrštena i u program Tjedna suvremenog plesa. Predstava 'Zagrljaji' ovog će 24. srpnja igrati i u sklopu programa 23. Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat.