BIT ĆE OTVORENE DO 14. KOLOVOZA

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti za idući tjedan priprema dvije izložbe

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2018 13:38
  • Objavljeno 03.06.2018 u 13:38
Muzej suvremene umjetnosti MSU

Muzej suvremene umjetnosti MSU

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priprema za utorak, 5. lipnja otvorenje dviju izložbi: 'Područja doticaja - arhitektura Graza i Zagreba' i 'REZ/CUT - Primjeri kolaža u umjetničkim praksama srednje i istočne Europe od avangarde do danas'

Izložba 'Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba' nastala je u suradnji Kunsthausa iz Graza i MSU-a, s ciljem da pokaže srodnosti između suvremene arhitekture koja je oblikovala Graz, zagrebačke arhitekture modernizma te međunarodnih urbanističkih prožimanja i utjecaja koji su oblikovali promišljanja urbanista i arhitekata u oba grada.

'Izložba stavlja naglasak na neobično smiona i inovativna djela štajerskih arhitekata koja su izazvala međunarodnu pozornost struke te postala važnim djelom globalnog arhitektonskog naslijeđa', ističe se u najavi.

'Iako arhitekture Graza i Zagreba posjeduju različite povijesti, posljedično i različite morfološke odlike, muzeji Graza i Zagreba postali su mjesta susreta gdje se razlike uvažavaju, istražuju i potiču', dodaje se.

Prikazat će se makete, 3D modele, fotografije, video-rekonstrukcije i skice arhitekata i suvremenih umjetnika, radove koji promišljaju utopijsku i ekspresionističku arhitekturu Štajerske, socijalno stanovanje u Grazu i okolici te utjecaj novih tehnologija na oblikovanje prostora od 60-ih godina do danas.

Uz Colina Fourniera i Petera Cookea, autore proslavljenoga Kunsthausa, predstavit će se radovi štajerskih vizionara poput Bernarda Hafnera, Konrada Freya ili Volkera Gienckea.

Usporedno će se izložiti radovi hrvatskih arhitekata i umjetnika, Andrije Mutnjakovića, Vjenceslava Richtera, Gorana Trbuljaka, Borisa Bućana, Bojana Gagića, Darka Fritza, autora koji tematiziraju odnose arhitekture i vizualne umjetnosti, odnosno potencijale arhitekture i urbanističkog oblikovanja u izgradnji kvalitetnijeg života svakog pojedinca.

Sedamdesetak umjetnika na izložbi posvećenoj kolažu

Izložba 'REZ/CUT - Primjeri kolaža u umjetničkim praksama srednje i istočne Europe od avangarde do danas', predstavlja umjetničke pozicije i prakse različitih generacija sedamdesetak umjetnika iz Hrvatske i srednje i istočne Europe.

Otvarajući nove prostore za razumijevanje, historizaciju i kontekstualizaciju teme, izložba je svojevrsni prostor za razumijevanje kolaža kao diskurzivne i kritičke prakse.

Predstavlja i istražuje aspekte, probleme i preokupacije umjetnika u radu s praksama kolaža u različitim medijima od radova na papiru, podžanrove dekolaža, fotokolaža, izrezivanja/cut-out, upotrebu teksta, kolaž i film.

'Do početka 20. stoljeća kolaž je u europskoj umjetnosti bio rubna pojava, a od prvih kolaža i praksi avangarde prodire u središte umjetničkog sustava te poput montaže u kinematografiji predstavlja umjetnički jezik i tehnologiju novog pogleda na svijet i kao kritička praksa formira se u relaciji sa ideološkim, ekonomskim, društvenim kontekstom', napominju iz MSU-a.

U užem smislu kolaž je likovni žanr koji nastaje konstrukcijom i lijepljenjem različitih materijala na podlogu, uvodeći i neumjetničke materijale, predmete iz svakodnevnog života, elemente slike i teksta iz masovnih medija i popularne kulture, a avangardna umjetnost njime je stvorila nove načine mišljenja i izražavanja.

Uz radove iz MSU-a, izloženi su oni posuđeni iz drugih kolekcija, institucija, galerija i umjetnika. Obje izložbe bit će otvorene do 14. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!