SVJETSKI UMJETNICI

Pogledajte zagrebački Muzej ulične umjetnosti

31.08.2014 u 22:22

  • +6

Muzej ulične umjetnosti u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Bionic
Reading

Peti Muzej ulične umjetnosti (MUU), koji građanima približava suvremenu umjetnost te promovira umjetnike koji su u svom radu avangardni i transgresivni u odnosu na medij koji istražuju, održava se od 24. kolovoza u prostoru napuštene vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, a danas je, posljednjega dana održavanja, i službeno otvoren

Direktorica MUU-a, koja ga je službeno otvorila, rekla je kako su posljednjih godina organizatori naglasak stavljali na murale, a ove je godine naglasak na site-specific instalacijama. Istaknula da je nekoliko radova interaktivno te da je "sve u svemu, jako zabavno, puno je ljudi i dobra atmosfera".

Deset umjetnika iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske različitim je pristupom istraživalo mogućnost nekonvencionalne izvedbe rada i njegove prezentacije prema promatraču.

Likovna umjetnica Gaella Gottwald izvela je jučer i danas umjetničku instalaciju "Poruka u boci" kojom je željela podići socijalnu i ekološku svijest te privući pozornost javnosti na socijalne i ekološke probleme u Hrvatskoj. Tijekom trajanja instalacije, posjetitelji su postali dio umjetničkog rada doniranjem plastične boce, fotografiranjem i pisanjem poruke na otisnutoj fotografiji.

Bruno Pogačnik Wukodrakula, koji je godinama stvarao iza pseudonima Filijo i Puma 34, izveo je umjetničku akciju u četiri čina, baziranu na razradi Wikipedijinih tekstova o slavenskoj mitologiji. Pri konstrukciji narativa koristio se preklapanjem crteža i teksta, gdje u odnosu između najneposrednijeg traga kreacije, crteža i digitalnog zapisa popularne kolektivne svijesti traži komunikaciju s nesvjesnim i spoznajnim. Umjesto performera ili profesionalnih glumaca, u akciji su sudjelovali pripadnici obitelji te najuži krug prijatelja, a posjetitelji su akciju mogli snimati.

Performans je izveo i Vladimir Dodig Trokut, poznat kao osnivač Anti-Muzeja i pasionirani sakupljač, autor intervencija, performansa i izložbi na hrvatskoj i međunarodnoj sceni te začetnik varijante konceptualne i postkonceptualne umjetnosti i osnivač black-it-arta

Duje Jurić, redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, izveo je rad simulacijom humanoidnog crtaćeg stroja koji jednoobraznim kružnim pokretima ispunjava prostor preklapanjem i zgušnjavanjem krugova.

Svoje su radove predstavili i Mario Kolarić (Hrvatska), Zvonimir Tadić (Hrvatska), ESH (Bosna i Hercegovina), Boris Hoppek (Njemačka), Shahar Yahalom (Izrael), Xu Wang (Kina) i Tuguldur Yondonjamts (Mongolija).