proslava

Zagrebačke umjetničke akademije obilježavaju rođendan umjetnosti

02.01.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija i Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obilježit će 17. siječnja međunarodni Rođendan umjetnosti raznovrsnim programom na Muzičkoj akademiji.

Rođendan umjetnosti obilježava se od 1963., kada je francuski umjetnik Robert Filliou 17. siječnja proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti, a zagrebačke umjetničke akademije za taj dan pripremaju raznovrstan program namijenjen svim uzrastima kojim će pružiti uvid u posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja.

Kako se ističe u najavi, šestosatni program simbolički će uključiti po jedan sat programa za svako desetljeće dosadašnjega održavanja manifestacije u koje će se i ove godine izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video streaminga.

Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata različitih odsjeka, među kojima odlomke glumačkih ispitnih produkcija, plesna sola i otvorenu probu skupne plesne izvedbe, javna čitanja tekstova studenata dramaturgije, program radija KRADIO FM, projekcije studentskih filmova, proces montaže filma i zvuka te prezentaciju programa razvoja video igara - Edu4Games.

Studenti Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta kroz druženje pod nazivom "Dizajner je prisutan / dizajner je dar" upoznat će posjetitelje s ulogom dizajna u društvu te objasniti metodologiju dizajnerske prakse i interdisciplinarni karakter profesije. Publici će biti predstavljen i izbor recentnih studentskih ostvarenja iz raznih područja dizajna.

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će djelovanje svih šest svojih odsjeka kroz portretiranje posjetitelja u auli Muzičke akademije, prezentaciju radova studenata slikarskog, kiparskog i nastavničkog odsjeka te presjek najboljih animiranih filmova u zadnjih deset godina Odsjeka za animirani film i nove medije. Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina održat će radionicu retuša te postaviti izložbe kopija i vježbi konzervatorsko-restauratorskih radova, a Grafički odsjek predstavit će projekt izrade video igara Edu4games, video radove alumna i nekoliko umjetničkih instalacija.

Muzička akademija, kao domaćin događanja, predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata kompozicije, javnim satovima te otvorenim probama Duhačkog orkestra te Gudačkog komornog orkestra Akademije. Kao gosti nastupit će i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Program traje od 18 do 24 sata, a ulaz je slobodan.