IMA LI ŽIVOTA NA SCENI?

Zagrebačka premijera nove predstave skupine BADco.

10.12.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Novi projekt umjetničko je istraživanje dva povezana skupa problema: stvaranja minimalnih uvjeta za život i činjeničnosti u kazalištu, a zagrebačke izvedbe održat će se 13, 14. i 15. prosinca u 20 satiu Pogonu Jedinstvo

Predstava-serija 'IMA LI ŽIVOTA NA SCENI? - vježbe iz oblikovanja Zemlje', svoj je začetak našla u ideji terraforminga, hipotetskog procesa ciljanog preoblikovanja atmosfere, temperature, površinske topografije ili ekologije nekog planeta ili svemirskog tijela kako bi ga se učinilo sličnim Zemlji te naseljivim zemaljskim organizmima.

U namjeri da se realizira kao serijalna, epizodna struktura, predstava će iz nekoliko različitih perspektiva prići ideji scenskog iskušavanja uspostavljanja novih životnih (ali i radnih) uvjeta, međuljudskih odnosa, ekosustava, oblika života, zajednica itd.

Predstava ima serijalnu strukturu čiji segmenti će se mijenjati iz prigode u prigodu, a razvijat će se kroz niz radionica s publikom i drugim stvaraocima, te će rezultirajući, novoproizvedeni segmenti biti uključivani u serijalnu i izmjenjivu strukturu predstave. Predstava je namijenjena za izvođenje u kazalištima, galerijama, ali i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima. Rad na projektu inspiriran je radovima i mišlju Timothyja Mortona, Johna W. Campbella, Yone Friedmana, Kim Stanley Robinsona, Heraklita iz Efeza, Vlade Marteka i drugih.

Autori predstave su Pravdan Devlahović (izvedba), Ivana Ivković (dramaturgija), Ana Kreitmeyer (izvedba), Tomislav Medak (dramaturgija), Goran Sergej Pristaš (režija), Nikolina Pristaš (izvedba i koreografija), Zrinka Užbinec (izvedba). Suradnici su Daniel Turing (softver), Silvio Vujičić (oblikovatelj kostima), Alan Vukelić (oblikovatelj svjetla), Jasmin Dasović (oblikovatelj zvuka).

13. prosinca, nakon premijere, bit će predstavljanje Frakcije kojoj je BADco. suizdavač. Također, za goste premijere bit će organiziran party poslije izvedbe.

BADco. je izvedbeni kolektiv iz Zagreba. Kolektiv u kojem se susreću suvremeni ples, koreografija, dramaturgija i filozofija danas čine Pravdan Devlahović, Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec. Od osnutka 2000. godine BADco. se sistematično - kroz predstave i istraživački rad - bavi kazališnom i plesnom izvedbom kao problemskim poljem preispitujući ustaljene forme izvođenja, predstavljanja i gledanja.