DA2

Zagreb dobiva novi filmski festival, a teme su mu dizajn, umjetnost i arhitektura

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2019 16:35
  • Objavljeno 30.09.2019 u 13:02
U programu je i film o slavnom arhitektu Renzu Pianu, na fotografiji: Piano u postavu svoje izložbe u Londonu prošle godine

U programu je i film o slavnom arhitektu Renzu Pianu, na fotografiji: Piano u postavu svoje izložbe u Londonu prošle godine

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia / Elliott Franks

DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival - novi međunarodni filmski festival posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi, donosi od 8. do 12. listopada u Dokukino KIC, premijere filmova o Peteru Lindberghu, Renzu Pianu, Marcelu Duchampu, Kevynu Aucoinu i Etgaru Keretu.

Festival, u organizaciji Secret Arts Cinema, za svoje je prvo izdanje pripremio niz filmskih projekcija, druženja i diskusije s profesionalcima.

Predstavit će se presjek najboljih recentnih filmova koji tematiziraju umjetnost, dizajn, arhitekturu i zanate, te otkriti priče koje stoje u pozadini nekih od najznačajnih svjetskih djela i autora.

Filmski program donosi osam filmova koji se u Hrvatskoj prikazuju premijerno i natjecateljskog su karaktera, a najbolji film izabrat će publika.

Izvan konkurencije jedino je film 'Peter Lindbergh – Oko' (2016.), u čast nedavno preminulom fotografu čiji su crno-bijeli radovi uvelike definirali suvremenu vizualnu kulturu.

Redatelj Gero von Boehm prati Lindbergha na foto-setovima diljem svijeta, u njegovom pariškom domu i u rodnom Duisburgu te daje dosad neviđen uvid u njegovu osobnost, rad i razmišljanja.

Svijet mode prikazuje film 'Veći od života: Priča o Kevynu Aucoinu' (2018.) redateljice Tiffany Bartok, biografiju legendarnog makeup artista koji je potpisao neke od najznačajnijih modnih naslovnica 80-ih i 90-ih godina i čije se zamisli o konturiranju lica i danas smatraju 'svetim gralom beauty industrije'.

Proslavljeni španjolski redatelj Carlos Saura i jedan od najvećih živućih arhitekata, Renzo Piano, našli su se licem u lice u dokumentarcu 'Renzo Piano: Arhitekt svjetlosti' (2018.). Autor građevina kao što su Centar Pompidou u Parizu, New York Times Building na Manhattanu i The Shard u Londonu, u filmu otkriva elemente svog kreativnog procesa i razmišljanja koja stoje u pozadini njegovih djela.

Film 'Peter Rice: Snovi inženjera' (2019.) u režiji Marcusa Robinsona posvećen je životu, radu i idejama Petera Ricea, bez čijih inovativnih ideja, rješenja i suradnje s najpoznatijim arhitektima, danas ne bi postojale mnoge svjetski poznate građevine, poput Sydneyske opere, Centra Pompidou i zgrade Lloyd’s u Londonu. 

Dva su dokumentarca posvećena području suvremene umjetnosti. Nathaniel Kahn, autor dokumentarca 'Cijena svega' (2018.) kroz razgovore s povjesničarima umjetnosti, kuratorima, kolekcionarima, trgovcima i umjetnicima poput Jeffa Koonsa, Gerharda Richtera, Njideke Akunyili Crosby i Larrya Poonsa traži odgovor na pitanje - zašto neka umjetnička djela padaju u zaborav, a druga se procjenjuju u desecima i stotinama milijuna dolara.

Drugi film je 'Marcel Duchamp: Umjetnost mogućeg' (2019.) Matthewa Taylora koji istražuje život, filozofiju i utjecaj jednog od najznačajnijih modernista 20. stoljeća čije su ideje zauvijek promijenile naše razumijevanje estetike, umjetnosti i kulture, najavljeno je. 

U dokumentarcu 'Etgar Keret – temeljeno na istinitoj priči' (2017.) nizozemski redatelj Stephane Kaas prati jednog od najpopularnijih izraelskih književnika na putu od New Yorka do Tel Aviva te uz animirane isječke, uprizorenja i razgovor s njegovim prijateljima gradi portret autora 'koji živi kako bi pričao priče'.

O filmskoj umjetnosti govori 'Život u svjetlosti - Robby Mueller' (2018.), dokumentarni esej redateljice Claire Pijman o direktoru fotografije koji je zaslužan za bezvremenske kadrove iz filmova Wendersa, Jarmuscha, von Triera, Friedkina i drugih.

DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, a njegovo otvaranje 8. listopada ostvaruje se u suradnji s prestižnim Milano Design Film Festivalom.

Svjetsku premijeru na otvorenju će imati film 'Slomljena priroda' (2019.) Alessandre Gallette, čiji je naziv glavna tema ovogodišnje izložbe prikazane u milanskom muzeju dizajna i umjetnosti – Triennale di Milano. U filmu se naglasak stavlja na invaziju spona koje povezuju ljude s našim prirodnim okruženjem kao i na mogućnost da se sasvim odvojimo od prirode.

DA2 dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija u organizaciji udruge Pari Pikule, posvećenog filmovima i popratnim događanjima koji tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!