36 MOUNTAINS

Zagreb dobiva festival ilustracije

07.05.2015 u 14:12

  • +6

36 Mountains festivala ilustracije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Međunarodni projekt 36 Mountains u čijem je središtu crtež kao samostalna likovna forma, nastao na inicijativu umjetnice Jelene Bando, dobiva svoje prvo festivalsko izdanje. U suradnji s galerijom Greta, stvaralačkom mrežom Zebra i udrugom Vizkultura, festival se u galeriji Greta otvara 11. svibnja u 19 sati

Festival posvećen ilustraciji zamišljen je kao dvotjedno događanje koje na jednom mjestu okuplja najbolje domaće, regionalne i europske ilustratore te predstavlja nova imena rastuće ilustratorske scene. Kroz dva tjedna trajanja festival će zagrebačkoj publici predstaviti autore iz Hrvatske te još sedam zemalja regije i Europe.

Partner je festivala osječki brend Lega-Lega, koji je za festival izradio posebno dizajnirane blokove koje će umjetnici ispuniti svojim crtežima, a glavni je sponzor festivale Iskon, brend koji kontinuirano podržava i prati ilustratorsku scenu.

Prvi tjedan festivala programski baziran je na predstavljanju kustoski pozvanih umjetnika, a to su Booboo Tannenbaum (Hrvatska), Ivana Pipal (Hrvatska), Linnch (Crna gora), Miron Milić (Hrvatska), Zoran Pungerčar (Slovenija) i Sretan Bor (Srbija). Navedeni umjetnici otvaraju festival zajedničkom izložbom svojih radova, crteža i ilustracija te će tijekom tjedna, od utorka, 12. svibnja do petka, 15. svibnja, boraviti u prostoru Grete u formi otvorenog studija i ispunjavati svoje blokove Lega-Lega.

Svi posjetitelji pozvani su da tijekom trajanja festivala posjete Gretu i izložbu. Kako festival naglasak stavlja na osobniji pristup i dvosmjernu komunikaciju, gdje su publika i posjetitelji galerije i festivala direktno uključeni u proces izrade radova i izlaganja, posjetitelji su pozvani da svakog dana od 17 do 20 sati dođu u Gretu te crtaju, razgovaraju i stvaraju s autorima. Pozvani umjetnici predstavit će se javnosti i u formi kratkih prezentacija u dva navrata, 12. i 14. svibnja, nakon kojih će uslijediti opušten dijalog s publikom.

Prvi tjedan festival završava subotom 16. svibnja s glazbenim programom iznenađenja.

Drugi tjedan festivala rezerviran je za izložbu autora izabranih na javnom natječaju, koja se otvara 18. svibnja u 19 sati. Fantastičan odaziv velikog broja umjetnika na natječaj rezultirao je brojkom od gotovo 200 prijava, među kojima je stručni savjet festivala (Jelena Bando, Miron Milić i Marko Tadić) odabrao sljedeće autore: Bojan Krištofić (HR), Boris Hoppek (DE), Dalibor Kazija (SVN), Didier Blondeau (FR), Dunja Janković (HR), Ivan Tomasović (HR), Jan Pavlović (HR), Klara Rusan (HR), Maev Lenaghan (SE), Maja Marković (HR), Marija Ančić (HR), Marija Lovrić (HR), Mihael Milunović (RS), Miran Šabić (HR), Pavao Kuharić (HR), Sanja Ignjatović (RS), Sunniva Krogseth (SE), Tifani Rubi (HR), Vanja Trobić (HR), Vendi Vernić (HR) i Zoran Zelenika (BIH).

Navedeni autori svoje su blokiće Lega-Lega već ispunili te će svi biti predstavljeni na izložbi u Greti. Festival se zatvara 23. svibnja 2015.