PRIJENOS NA TREĆEM

Za rođendan umjetnosti Zagreb poklanja Hoerspiel

15.01.2015 u 10:18

Bionic
Reading

Obilježavanje 'Rođendana umjetnosti' na Trećem programu Hrvatskog radija ovog petka od 20 sati pa sve do ponoći najavljeno je uz kombinirane prijenose događanja iz brojnih europskih gradova, među kojima je i Zagreb, a uključuje se s Kule Lotršćak

Hrvatski radio i ove godine sudjelovat će u međunarodnom projektu skupine stručnjaka za ars acusticu Europske radijske unije kojim će se 16. siječnja obilježiti 'Rođendan umjetnosti'. S HRT-a su priopćili kako je to deseto sudjelovanje Hrvatskog radija u projektu EBU-a 'Art's Birthday 2015.' u sklopu kojeg će Europska radijska unija na svoja dva satelitska kanala ponuditi izravne prijenose iz dvadesetak gradova Europe, a u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Prijenosi događanja bit će iz Antwerpena, Pariza, Berlina, Bukurešta, Tallina, Bratislave, Helsinkija, Pilsena, Laussanae, Moskve, Stockholma, Ljubljane, Lisabona, Barcelone, Freiburga, Beograda, Dublina, Beča, Napulja, Madrida i Zagreba.

Zagrebačko uključenje bit će emitirano iz Kule Lotršćak u 21 sat i 10 minuta na Trećem programu Hrvatskog radija prijenosom predstave 'Hoerspiel: Mala igra za slušanje (i gledanje)' autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro. Radijska urednica i komentatorica prijenosa Iva Lovrec Štefanović najavila je kako se radi o predstavi koja balansira na zamišljenoj tankoj granici između teatra i etera te u kojoj 10 performera, glumaca, glazbenika i pisaca proizvodi zvučne efekte, glazbu i tišinu te nudi različite putove percepciji. Sve to povezano je fragmentima tekstova oko 30 autora iz cijelog svijeta. Ovaj radiofonijski teatar izvode Jelena Miholjević, Ivana Rushaidat, Sven Medvešek, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Ante Perković, Nina Bajsić i Ivan Zelić, a urednica projekta je Adriana Kramarić.

Prijenos na radiju ujedno je odlična prilika da čujete predstavu koja je dobila odlične kritike, a kako je nastala u nezavisnoj produkciji, nemamo je priliku vidjeti i čuti u sklopu nekog stalnog repertoara.