ANISH KAPOOR:

'Za razliku od političara, migranti su jako kreativni'

22.09.2015 u 12:03

Bionic
Reading

Sudjelujući u 'Šetnji suosjećanja i empatije' kroz London, umjetnici Ai Weiwei i Anish Kapoor kritizirali su odgovor Europe na današnje izbjegličke krize, prozivajući zbog nedostatka humanosti, pri čemu je Kapoor pozvao na 'kreativniji odgovor' i pohvalio migrante za iznimnu kreativnost

Kapoor je kritizirajući doktriniran pristup vlada sugerirao 'kreativniji odgovor'. Upitan da pojasni što bi to bilo kreativno rješenje, britanski kipar indijskog porijekla bio je vrlo konkretan.

'Ljudi koji nam dolaze krećući na vrlo teško i opasno putovanje, znajući pritom za sve opasnosti koje nose putovanje brodom i pješačenje stotinama kilometara kroz Europu bez budućnosti, čine to na vrlo kreativan način. Mislim na sve što je potrebno da bi premjestili svoju obitelj. A to je talent koji smo izgubili. Pustite ih k nama neka popune naš bazen talenata. Neka ponude rješenja i naših problema. Možete li tražiti išta više?', bio je rječit Kapoor.

Ai Weiwei
, kineski umjetnik čiji je rad trenutno izložen u Royal Academy, objasnio je da šetnja nije nikakav prosvjed ili demonstracija. Ne želeći kritizirati nijednu vladu, Weiwei je naglasio potrebu da umjetnici dobiju politički glas.

'Pojedini umjetnici djeluju, zauzimaju stav i tjeraju ljude na razmišljanje. Ako nismo uključeni u političke odluke, to je nedostatak jer onda nemamo ljudskost i kreativnost pri donošenju odluka', rekao je Weiwei.

Kapoor se složio s njegovim stavom da šetnja nije zamišljena kao politički prosvjed. Kaže da su jednostavno krenuli u šetnju i to je sve, samo hodanje... Ali simbolički, kao i sve radnje u umjetnosti, ona ima raznolika značenja. Jedno od njih je i traženje od vlada, odnosno onih koji se bave ovom strašnom migrantskom krizom, da ponude kreativan odgovor.

'Tražimo otvoreniji, velikodušniji i više generativan odgovor na problem čovječanstva', rekao je Kapoor.

Londonska šetnja pratila je 11-kilometarsku rutu od Kraljevske akademije u Piccadillyju do Kapoorove skulpture Orbit u Olympic Parku u Stratfordu. Umjetnici planiraju slične šetnje i u drugim gradovima diljem svijeta.