FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Vodimo vas na ZagrebDox

21.02.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Uoči 15. izdanja ZagrebDoxa čitateljima tportala darujemo ulaznice za šest projekcija

Na 15. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koje će se održati u kinu Kaptol Boutique Cinema od nedjelje, 24. veljače do nedjelje, 3. ožujka, gledatelje očekuju 104 dokumentarna filma raspoređena u 16 programa, niz atraktivnih službenih i posebnih filmskih programa, predavanja, razgovori s autorima i koncerti. Selektori su za ovogodišnje izdanje pogledali otprilike 1.700 filmova, a u natjecateljski program ZagrebDoxa uvrstili su 37 filmova: 19 u međunarodnu i 18 u regionalnu konkurenciju.

ZagrebDox, kao i dosad, uz natjecateljski program donosi i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU Dox i Factumentarce. Atraktivni su i posebni programi. Slow Dox, nazvan prema istoimenu filmskom podžanru, gledateljima nudi posebnu vrstu doživljaja u filmovima koje odlikuju dugi kadrovi, minimalizam, opservacija i malo ili gotovo ništa radnje. Program, između ostalog, uključuje i eksperimentalni film sastavljen od namještenih snovitih slika Njezina kuća obuzeta snom u režiji jednog od istaknutijih predstavnika pokreta slow doxa Scotta Barleyja. U programu Poznati o poznatima gledamo dokumentarce o slavnim osobama koje su režirali jednako slavni redatelji, između ostalih Papa Franjo, čovjek od riječi u režiji Wima Wendersa, dok program Ljubav i moda donosi tri dokumentarca o modnim ikonama našega vremena. Retrospektiva je posvećena Sergeju Loznici, jednom od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokom kritičaru ruske politike, dok će u sklopu Autorske večeri biti prikazan izbor filmova našeg nagrađivanog redatelja Nebojše Slijepčevića.

Na ovogodišnjem izdanju edukacijskog programa ZagrebDox Pro predstavit će se 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 12 zemalja. Uz jednodnevni pitching forum, središnje zbivanje programa ZagrebDox Pro koje je otvoreno za javnost, održat će se i dva majstorska predavanja s cijenjenim autorima i redateljima, Želimirom Žilnikom i Sergejem Loznicom, i studija slučaja poznate filmske publicistice Mirjam Wiekenkamp (NOISE Film PR) pod nazivom Treba li vašem filmu PR?.

Prodaja ulaznica - na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema, na tiketomatima u predvorju kina, online na kaptolcinema.hr i putem mobilne aplikacije iCineStar.

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za projekcije:

ponedjeljak 25.02., dv1, 19h Putinovi svjedoci / Putin’s Witnesses, Vitaly Mansky, 102'

Manski se vraća intimnom materijalu snimljenom u Putinovu krugu tijekom 2000. godine kako bi vođu koji se otad prometnuo u ključnu figuru na svjetskoj političkoj sceni prikazao iz nove perspektive.

Koristeći se izjavama bivših ruskih predsjednika Gorbačova i Jeljcina, ali i samoga Putina, Vitalij Manski donosi priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća. Na staru godinu 1999. godine predsjednik Boris Jeljcin iznenadio je svijet obznanivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu. Putin je trebao obnašati dužnost predsjednika u prijelaznom razdoblju, do izvanrednih izbora koji su bili zakazani tri mjeseca kasnije. Putin je odustao od uobičajene predizborne kampanje s reklamnim spotovima na televiziji i debatama. Umjesto toga, njegov tim angažirao je redatelja Vitalija Manskog da prati Putina u obnašanju svojih dužnosti za televizijski dokumentarac. Manski se vraća tom intimnom materijalu snimljenom u Putinovu krugu tijekom 2000. godine kako bi vođu koji se otad prometnuo u ključnu figuru na svjetskoj političkoj sceni prikazao iz nove perspektive.

Izvor: Društvene mreže

ponedjeljak 25.02., dv2, 15h Moj neznani vojnik / My Unknown Soldier, Anna Kryvenko, 79'

Redateljica istražuje obiteljsku tajnu o svom praujaku.

Prije svega nekoliko godina redateljica je saznala za obiteljsku tajnu o praujaku koji je došao u Čehoslovačku kao sovjetski vojnik za vrijeme okupacije 1968. godine. Istražujući njegovu priču autorica se dotiče tema poput rascjepkanosti osobnog i nacionalnog sjećanja, naslijeđene krivnje, tumačenja povijesti, današnjeg odnosa s Rusijom, ali i stava Čeha i Slovaka prema strancima.

Izvor: Društvene mreže

utorak 26.02., dv2, 17h Samo pola slike / Half the Picture, Amy Adrion, 95'

Samo pola slike čine razgovori s uglednim redateljicama kao što su Ava DuVernay, Jill Soloway, Lena Dunham, Catherine Hardwicke i Miranda July u kojima govore o počecima karijera, prijelazu na studijske filmove ili televiziju, usklađivanju zahtjevnih redateljskih karijera s obitelji i izazovima i sretnim okolnostima s kojima su se usput susretale. U filmu se pojavljuju i stručnjakinje za nejednakost spolova u Hollywoodu poput Melisse Goodman iz Američke unije za civilne slobode, Caroline Libresco iz Instituta Sundance, Rebecce Keegan iz Vanity Faira, dr. Stacy Smith sa Sveučilišta Južne Kalifornije i dr. Marthe Lauzen s Državnog sveučilišta u San Diegu. One opisuju razmjere diskriminacije žena u zapošljavanju i njihovo sustavno isključivanje iz industrije koja posve zanemaruje njihov izričaj i stavove.

Izvor: Društvene mreže

utorak 26.02., dv3, 20h Papa Franjo, čovjek od riječi / Pope Francis: A Man of His Word, Wim Wenders, 96'

U kombinaciji otvorenih razgovora s papom Franjom i intimnim snimkama pape na misiji obilaska svijeta, redatelj Wim Wenders donosi portret čovjeka odgovornog za milijardu i pol katolika u svijetu.

Kad je Jorge Mario Bergoglio izabran za papu 2013. godine, odmah se osjetilo da se u Katoličkoj crkvi nešto mijenja. Zahvaljujući papi Franji, kojeg se hvalilo zbog progresivnih stavova o klimatskim promjenama, nejednakosti prihoda, pa čak i o pravima homoseksualaca, milijuni ljudi ponadali su se da se najveća svjetska religija polako budi i ulazi u 21. stoljeće. No tko je čovjek s papinskom mitrom? I može li doista potaknuti promjene koje tvrdi da želi?

Izvor: Društvene mreže

srijeda 27.02., dv1, 21h U procijepu / Minding the Gap, Bing Liu, 98'

Redatelj istražuje razilaženje između očeva i sinova, discipline i obiteljskog nasilja, i u konačnici, nevidljivu granicu između djetinjstva i odrasle dobi.

Debitantski dokumentarni film redatelja Bing Liua priča je o odrastanju trojice prijatelja, skejtera, u rodnom gradiću okovanom dugogodišnjom recesijom u zapuštenoj zoni Pojasa hrđe u SAD-u. Istražujući zašto su on i njegovi prijatelji u mladosti pobjegli od kuće, Bing prati dvadesettrogodišnjeg Zacka, koji postaje otac, i sedamnaestogodišnjeg Keirea, koji nalazi prvi posao. Kako film odmiče, tako se Bing nađe usred Zackove burne veze s djevojkom i Keireovih unutarnjih dvojbi o rasi i pokojnom ocu. S pravom mjerom u složenom odnosu između svoje kamere i prijatelja, redatelj istražuje razilaženje između očeva i sinova, discipline i obiteljskog nasilja, i u konačnici, nevidljivu granicu između djetinjstva i odrasle dobi.

Izvor: Društvene mreže

srijeda 27.02., dv2, 15h Greška sustava / System Error, Florian Opitz, 96'

Zašto smo toliko opsjednuti ekonomskim rastom kad znamo da će nas beskonačni rast na kraju dotući?

Greška sustava pokušava shvatiti to temeljno proturječje našeg doba promatrajući globalni kapitalizam iz očišta onih koji njime upravljaju. Iz te perspektive apsurd našeg sustava usmjerenog na rast postaje nelagodno očit, a na vidjelo izlaze važna pitanja o naoko nepobitnim pravilima igre u širem kontekstu.

Izvor: Društvene mreže

Dobitnici 1x2 ulaznice su Natalija Jurlina (Putinovi svjedoci, ponedjeljak 25.02., dv1, 19h), Ivica Gergorić (Moj neznani vojnik, ponedjeljak 25.02., dv2, 15h), Ines Ikic (Samo pola slike, utorak 26.02., dv2, 17h), Petra Sesar (Papa Franjo, čovjek od riječi, utorak 26.02., dv3, 20h), Radmila Jurković (U procijepu, srijeda 27.02., dv1, 21h) i Damir Drakulić (Greška sustava, srijeda 27.02., dv2, 15h).