nagradnjače

Vodimo vas na festival monodrame MONOK@3

03.10.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Od 09. do 14. listopada 2018. Mjesto održavanja: Dom kulture, Krapinske Toplice

Nakon dvije uspješne godine prvog, i jedinstvenog po svojoj formi, festivala monodrame pred nama je treći MONOK@ od 09. do 14. listopada u Krapinskim Toplicama.

Monodrama je vrlo zahtjevna kazališna forma u kojoj glumac izađe na scenu te se nađe oči u oči sa publikom… pred njim se svaki put otvaraju izazovi na koje glumac odgovara najbolje što zna i može sam, bez podrške kolega glumaca. Upravo stoga za izvođača monodrame potrebna je velika hrabrost i spremnost da u boj ide sam….

Nakon dugo vremena na hrvatskoj kazališnoj sceni ponovno je prisutan zavidan broj odličnih monodrama koje su za glumca veliki izazov, a za publiku zanimljiv i jedinstven kazališni program.

Moglo bi se reći da hrvatska monodrama doživljava svoju renesansu te da naš festival MONOK@ nije nastao slučajno nego kao posljedica pomnog osluškivanja aktualnog i sve popularnijeg načina kazališnog izričaja – monodrame.

Kao i prva dva festivala i ovogodišnji festival ima svoju specifičnost pri odabiru programa.

Na trećem MONOK@ imamo tri predstave (od ukupno 6) koje su autorski projekti u kojima se izvođač predstavlja kao autor, režiser i dramaturg: 'Ćiro' u izvedbi Tarika Filipovića, 'Krležina Saloma' Selme Mehić te 'Jelinek vs Jelinek' Made Peršić.

Kultna zagrebačka monodrama 'Ja tata' u izvedbi Rakana Rushaidata jedna od predstava koja je zasigurno obilježila kazališnu ponudu Zagreba i Hrvatske velikim brojem izvedbi (preko 200) te je s ponosom najavljujemo i na našem programu ovogodišnjeg MONOK@.

S ponosom najavljujem i dvije monodrame Miroslava Krleže čime nastavljajmo tradiciju festivala u predstavljanju Krleže kao hrvatskog autora antologijskih dramskih tekstova u interpretaciji jednog glumca. Ove godine gledati ćemo 'Krležinu Salomu' (ili 'Requiem za mladog umjetnika') u izvedbi Selme Mehić te 'Bobočka ili sto stranica Filipa Latinovitza' u izvedbi Ecije Ojdanić.

Kao i svake godine programom festivala MONOK@ publici se predstavi i jedan strani tekst. Monodrama 'Perverznjak' autora Andrew Goffmana postigla je veliki uspjeh na Broadwayu, a publika MONOK@ imati će priliku uživati u glumačkoj interpretaciji 'Perverznjaka' Vladimira Andrića te režiji Gorana Grgića.

Nadam se da će festival MONOK@ te njegov ovogodišnji program opravdati povjerenje vjerne publike te imati priliku nastaviti sa tradicijom predstavljanja monodrame kao jedinstvenog načina kazališnog izričaja.

Izbornik programa: Darko Putak

Čitateljima tportala darujemo 2x2 ulaznice za monodrame 'Ćiro' (9.10.), 'Ja tata' (10.10.), 'Krležina Saloma' (11.10.), 'Perverznjak' (12.10.), 'Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza' (13.10.), Jelinek vs. Jelinek (14.10.). Dobitnici su Josip Groš ('Ćiro'), Irena Pozder ('Ćiro'), Maja Dujić ('Ja tata'), Mario Violić ('Ja tata'), Lorna Čorak ('Krležina Saloma'), Tomislav Jambrečić ('Krležina Saloma'), Nada Lovrenčić ('Perverznjak'), Snježana Uremović ('Perverznjak'), Maja Cvetko ('Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza'), Igor Validžić ('Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza'), Lucija Mlakar (Jelinek vs. Jelinek) i Damir Dončević (Jelinek vs. Jelinek).