ZA PRVI DJEČJI ROMAN

Vladi Rajiću uručena književna nagrada 'Anto Gardaš'

21.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Novinaru Vladi Rajiću večeras je u osječkoj knjižari Nova uručena književna nagrada 'Anto Gardaš' za dječji roman 'Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata'

Riječ je književnoj nagradi za najbolji roman ili knjigu pripovijedaka za djecu i mladež u prošloj godini, koja se osmi put uručuje najboljima autorima za djecu i mladež. Nagradu 'Anto Gardaš' dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i osječki ogranak DHK-a u suradnji s Gradom Osijekom.

Između šest autora prosudbeno povjerenstvo se odlučilo za Rajićevu knjigu 'Ljetovanja s čovjekom koji nije moj tata' kojemu je to prvi roman za djecu. Na večerašnjoj svečanosti je rečeno da je to priča o rastavljenoj obitelji i 5,5 godišnjoj djevojčici koja nosi strahove da će s 'onim' njoj nepoznatim čovjekom morati dijeliti svoju mamu.

A kako je pak navedeno u obrazloženju nagrade, draž je knjige u razmišljanjima i riječima jedne neobične i duhovite djevojčice, u njezinu ironijskom odnosu spram odraslih i britkim komentarima čiji bi govor bio primjereniji jednoj 14-godišnjoj ili 15-godišnjoj djevojci, ali tada bi bio samo duhovit, a izgubila bi se ona začudnost koju izaziva malena djevojčica koja razmišlja i govori kao velika. A upravo to daje poseban šarm ovoj knjizi, navodi se u obrazloženju te ističe kako je običnu djevojčicu Rajić učinio neobičnom, a običnu priču- neobičnom.

Njegov stilski postupak karakterizira gipka, izbrušena rečenica, tečno pripovijedanje, pregršt duhovitih asocijacija koje pršte sa svake stranice ove knjige, pa će je djeca zasigurno pročitati u jednom dahu, stoji među ostalim u obrazloženju nagrade.

Autoru Vladi Rajiću književnu nagradu 'Anto Gardaš' uručio je potpredsjednik Društva hrvatskih književnika Stanislav Marijanović. Nazočna je bila i supruga pokojnog Ante Gardaša, Marija Gardaš.

Anto Gardaš (1938.- 2004.) svoja najbolja ostvarenja napisao je u gradu na Dravi. Među brojnim djelima za djecu i mladež najpoznatija mu je knjiga 'Duh u močvari' čija je radnja smještena u Kopačkom ritu. Uz Jagodu Truhelku, Stjepana Tomaša i Josipa Cvenića, Anto Gardaš je najpoznatiji osječki književnik za djecu.