ZA 146 PROGRAMA

Više od 3 i pol milijuna kuna odobreno za književne manifestacije

28.01.2022 u 17:30

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je u sklopu Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi više od 3,5 milijuna kuna za 146 programa književnih manifestacija

Riječ je o potpori programima koji književnost povezuju s različitim područjima kulture i umjetnosti u okviru književnih susreta, festivala, okruglih stolova i sajmova, kao i književne nagrade te programi rezidencijalnih boravaka inozemnih autora i prevoditelja u Hrvatskoj.

Na Poziv je prijavljen 241 program, a Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost odabralo ih je 146, koji će se sufinancirati u ukupnom iznosu od 3.569.250 kuna.

Među sufinanciranim programima, 58 posto su festivali i susreti, 18 posto tribine tijekom godine, 8 posto književne nagrade, tri posto rezidencije, tri posto sajmovi, dok su 10 posto ostali programi.

Najveći iznos od 200.000 kuna odobren je za književni festival Sa(n)jam knjige u Istri, a po 100.000 kuna odobreno je Frakturi d.o.o. za Festival svjetske književnosti, Hrvatskom društvu pisaca za međunarodni književni festival Književna karika i za Festival europske priče, Mediart Internationalu za Zagreb Book Festival, Turističkoj zajednici Ogulina za Ogulinski festival bajke, Udruzi Crtani romani šou za međunarodni festival stripa i V.B.Z. d.o.o za književni festival Vrisak.

Za Goranovo proljeće odobreno je 80.000 kuna, za Nagrade DHK 75.000 kuna, a po 60.000 kuna za DHKP-ovu rezidenciju za prevoditelje i pisce, Sajam dječje knjige Librić u Perivoju, Festival dječje knjige Monte Librić i za program Writers in Residence.

Za PEN-ovu rezidenciju za pisce odobreno je 58.000 kuna, a po 50.000 kuna za Knjigu Mediterana, Marulićeve dane, Dane Ksavera Šandora Đalskog i 55. obljetnicu Nagrade Grigor Vitez.

Kriteriji za vrednovanje programa bili su kontinuitet održavanja i povezanost sa značajnim imenima i događajima hrvatske književnosti, umjetnosti, povijesti i općenito kulture s ciljem očuvanja kulturnog i jezičnog identiteta; izvrsnost dosadašnjih rezultata i urednost u izvršavanju obaveza; povezivanje hrvatske suvremene književnosti s međunarodnom scenom i stavljanje hrvatske kulture u međunarodni kulturni kontekst, uključujući i predstavljanja važnih svjetskih književnika i književnih trendova te kvalitetne nove inicijative važne za vlastitu sredinu i suvremeni hrvatski književni kontekst.

Odobrenim sredstvima mogu se pokrivati troškovi honorara sudionicima i organizatorima programa, smještaj i prijevoz sudionika, oblikovanje i tisak radnih i promidžbenih materijala, promidžba programa i medijska vidljivost, troškovi prilagodbe pandemijskim uvjetima i troškovi domjenka.

Programe je vrednovalo Vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnosti u kojemu su predsjednica Katica Mikulčić Matković te članovi Iva Grgić Maroević, Andijana Kos-Lajtman, Evelina Rudan Kapec i Marko Gregur.