radovi kreću

Vinkovačko kazalište ide u energetsku obnovu ukupne vrijednosti 646.000 eura

03.03.2023 u 13:17

Bionic
Reading

U Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima u petak je potpisan ugovor o energetskoj obnovi zgrade toga kazališta izgrađene 1950. godine, ukupne vrijednosti 646.000 eura

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je kako vinkovačko kazalište već dugi niz godina ima potrebu za obnovom.

"Kazalište se jako puno koristi i građani rado idu u vinkovačko kazalište i zato ga želimo obnoviti, a ovo je početak cjelovite obnove kazališne zgrade", kazao je Bosančić.

Po riječima direktorice Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijele Slipčević, radove s 40 posto sredstva sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostala sredstva su iz gradskog proračuna.

"Konačno naši gledatelji više neće imati razloga prigovarati na izgled kazališne zgrade. Potrudit ćemo se tijekom radova organizirati naše i gostujuće predstave sukladno dinamici radova koji bi trebali potrajati kroz narednih osam mjeseci", kazao je ravnatelj kazališta Zdenko Rečić.

Po riječima voditelja projekta Josipa Barišića, zgrada vinkovačkog kazališta koja je sagrađena 1950. zadnji put je obnavljana 2004. godine i već danas ne ispunjava tražene standarde u funkcionalnom smislu kao ni u zaštiti okoliša. Radit će se obnova pročelja s izmjenom stolarije, elektroinstalaterski radovi te zamjena krovište. Dodao je da će se radovima smanjiti potreba za toplinskom energijom za oko 62, a emisije CO2 plinova za 65 posto.

Iako povijesni podaci svjedoče da su se predstave u Vinkovcima igrale još 1876. godine, za početak vinkovačke kazališne tradicije uzima se 1917. godina, kada je Diletantsko kazalište izvelo jednočinke "Prosci" Ise Velikanovića i "Začarani ormar" Ferde Ž. Milera. Od tada pa sve do danas vinkovačko kazalište radi kontinuirano s vrlo kratkim prekidom za vrijeme Domovinskog rata, a posljednjih nekoliko godina njegov rad prepoznali su i gledatelji i struka te su glumci i predstave te kazališne kuće osvojile brojne nagrade i priznanja.