pulski filmski festival

Vidačković otvoren za dijalog: Pula ima svoje nagrade – Zlatne Arene

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2019 16:36
  • Objavljeno 12.06.2019 u 15:54
Umjetnički ravnatelj Pulskoga filmskog festivala Zlatko Vidačković

Umjetnički ravnatelj Pulskoga filmskog festivala Zlatko Vidačković

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Umjetnički ravnatelj Pulskoga filmskog festivala Zlatko Vidačković reagirao je u srijedu priopćenjem na odluke strukovnih udruga da s toga festivala povuku dodjele nagrada kojima su one utemeljitelji, poručivši kako nema ništa protiv njihovih odluka, ali i da pulski festival ima svoje nagrade stare šest i pol desetljeća - Zlatne Arene, koje će i dalje dodjeljivati, a u kratkoj izjavi za Hinu dodao je da je uvijek za otvoreni dijalog o svim pitanjima vezanim uz festival

'Podržavam sve tri odluke i želim im puno sreće s novim domaćinima, a Pulski festival ide dalje sa svojim vlastitim nagradama starim šest i pol desetljeća – Zlatnim Arenama koje će se dodjeljivati pred auditorijem od 5000 ljudi na najdugovječnijem i najposjećenijem festivalu nacionalnog filma na svijetu', istaknuo je Vidačković u priopćenju.

S Pulskoga filmskog festivala povučene su dodjele triju nagrada. Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo je Nagradu 'Fabijan Šovagović' dodjeljivati festivalu u Vukovaru, Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo je nagradu Oktavijan za dugometražni igrani film 'izmjestiti kalendarski i lokacijski' te rekoncipirati svoje nagrade, dok će Nagrada 'Vedran Šamanović', koju su utemeljii Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, biti dodijeljena na Festivalu mediteranskog filma Split.

'Bili smo samo domaćin uručenja'

Umjetnički ravnatelj PFF-a ističe kako nema ništa protiv oduke DHFR-a da se Nagrada Fabijan Šovagović više ne dodjeljuje u Puli te da mu je drago da ide baš u Vukovar.

'Pula je toj nagradi bila samo domaćin uručenja, nismo ni na koji način sudjelovali u nominacijama i odlučivanju', objašnjava dodajući da PFF ima statutom predviđenu Zlatnu Arenu za životno djelo koju jedno vrijeme nisu dodjeljivali jer je bilo više sličnih nagrada strukovnih udruga, kao i nagradu Marijan Rotar Javne ustanove PFF.

'Bit će mi zadovoljstvo i čast da predložim za idući festival laureata naše vlastite, tradicionalne Zlatne Arene za životno djelo koju je prvi dobio Dušan Vukotić 1956. godine, a kasnije i Boris Dvornik, Krešo Golik, Branko Bauer, Vatroslav Mimica i drugi', naglašava.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PFF

Što se tiče nagrade Vedran Šamanović, Vidačković napominje da je već prije Festivalskom vijeću predlagao da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su u Puli nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nema (eksperimentalni, animirani), dok u kategoriji dugometražnog igranog filma ta nagrada kolidira sa Zlatnim Arenama.

'Po pitanju nagrade Oktavijan posve razumijem razloge koje je navelo HDFK, a to je da se svim članovima HDFK-a, uključujući one koji ne dolaze u Pulu, omogući da krajem godine sudjeluju u glasanju za Oktavijana za dugometražni igrani film', kaže Vidačković.

Povratak novinarske ankete 

Festival će, dodaje, provesti anketu među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu i zamoliti ih da ocjene sve hrvatske filmove i koprodukcije, te će rezultate ankete, odnosno prosječne ocjene objaviti na završnoj tiskovnoj konferenciji. Takva anketa, podsjeća provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih Arena uvedenih 1955.

'Uvijek sam za otvoren dijalog sa svim strukovnim udrugama po svim pitanjima vezanim uz festival', poručio je Vidačković u kratkoj izjavi za Hinu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!