USKORO POČINJE PIF

Veliki povratak lutki uz vrhunske svjetske lutkare

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 29.08.2012 10:47
  • Objavljeno 29.08.2012 u 09:00
Punch & Judy u Afganistanu

Punch & Judy u Afganistanu

Izvor: Promo fotografije / Autor: MCUK

Međunarodni festival kazališta lutaka PIF za svoje je 45. izdanje, odnosno 'malu jubilarku', pripremio odličan program uz nekoliko vrhunskih lutkarskih imena predvođenih velikim Nevilleom Tranterom najavivši time veliki povratak – lutki
MCUK

MCUK

Izvor: Promo fotografije / Autor: MCUK

Od 4. do 9. rujna Zagrebom će 45. put zavladati lutke. Ti maleni i nešto veći komadi drva, krpe i spužve, igračaka i ostataka, savršeno izdletani i ispolirani, oživljeni rukom, glasom i tijelom animatora i scenskog partnera, ponovo će se okupiti u Zagrebu na fešti lutkarstva, slavnome PIF-u.

Upravo slavljenje lutke i lutkarstva glavni je cilj koji si je postavio PIF za svoju 'malu jubilarku'. Potvrđuje to odlično složen program (pogledajte ovdje) koji potpisuje urednica službenog i hrvatskog programa Livija Kroflin. U njemu se nalaze čak tri velika lutkarska imena koja, svako zasebno, na drvenim leđima, koncima i špagama mogu iznijeti bilo koji lutkarski festival na svijetu i koja su davno zaslužila titulu 'miljenika PIF-a'.

Riječ je o velikom bjeloruskom redatelju Olegu Žjugždi, španjolskom lutkarskom virtuozu Jordiju Bertranu i ponajvećem svjetskom lutkaru Nevilleu Tranteru koji je sa svojim Stuffed Puppet Theatreom gostovao već tri puta na PIF-u, svaki put oduševivši. Tranter, kojeg smo u predstavama 'Moliere' i 'Schicklgruber, alias Adolf Hitler' navikli gledati u suigri s velikim ručnim lutkama, ove godine na PIF dolazi sa za sebe netipičnim, malenim i slavnim lutkama Punchem i Judy s kojima nas u predstavi vodi u Afganistan.

Neville Tranter: Punch i Judy u Afganistanu


Odličan program otvara jedno od najboljih kazališta crnog teatra na svijetu Black Light Theatre Srnec iz Praga, a naći će se tu tehnički i emocionalno savršeno izbrušeni Bugari, ovaj put kazališta iz Varne i Sofije te Rusi s lutkarski vrlo promišljenom predstavom 'Susjedi', kazališta iz Krasnojarska.

Uvijek jake slovenske boje brane lutkarska kazališta iz Maribora i Ljubljane, a drugih kontinenata kanadska družina Les Sages Fous, koja je prije nekoliko godina oduševila čudnovatom predstavom 'Bizarij: ulični akvarij' i brazilska družina Opera na Mala koju čini par šarmantnih lutkara i zabavljača. Kako već ide s drvenim skitalicama, osim u zagrebačkim kazalištima, dio programa će se održavati na gradskim trgovima i platoima gdje će građane uveseljavati spomenuti Brazilci i slavni 'Punch i Judy', ovaj put u rukama prošlogodišnjeg znanca Konrada Fredericksa

Hrvatsko lutkarstvo, koje već dugo godina spava u mrtvilu samozadovoljstva, bit će zastupljeno sa svega tri pažljivo probrane predstave i završnim ispitima iz animacije studenata treće godine Umjetničke akademije u Osijeku. Režiju dvije predstave potpisuje naša prva diplomirana lutkarska redateljica, mlada Tamara Kučinović, a trećoj je redateljski potpis stavio Rene Medvešek, uvijek dragi gost u svijetu lutke. Bez starih i dobro znanih redateljskih imena te uspavanih kazališnih institucija poput Zagrebačkog kazališta lutaka, hrvatski dio PIF-a očito najavljuje, ili barem priziva, dugo očekivane velike obrate i smjene generacija.

Razlog pomalo euforičnog tona najavnog teksta, osim u jakom programu, leži u činjenici da se PIF, nakon nekoliko kriznih godina, odlučio vratiti na stare staze kojima vlada upravo lutka. Staze popločene prepunim gledalištima te po kojima koračaju vrhunski lutkari u društvu živih i beskrajno šarmantnih lutaka, staze bez paradoksa dvaju otvaranja, otkazivanja usred festivala, lutaka izgubljenih u festivalskim prašinama i ostalih nelijepih sitnica koje želimo izbrisati iz memorije. Hoće li tako biti i hoće li se lutke i lutkari vratiti tamo gdje im je mjesto – u samo srce PIF-a i svih zaljubljenika u izvedbena čudesa, vidjet ćemo od 4. do 9. rujna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!