turneja restauriranog filma

Velika promocija filma 'H-8...' u Hrvatskoj i inozemstvu

09.12.2022 u 10:10

Bionic
Reading

Digitalno restaurirana kopija filma 'H-8...' Nikole Tanhofera iz 1958. iz zbirki Hrvatske kinoteke tijekom sljedećih mjeseci imat će veliku promociju u Hrvatskoj i inozemstvu

Film o sudbinama putnika autobusa i kamiona koji su se sudarili na autocesti jedne kišovite noći u anketi među filmskim kritičarima iz 2020. proglašen je najboljim hrvatskim filmom svih vremena.

Hrvatska kinoteka, odjel Hrvatskog državnog arhiva, uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra restaurirala ga je 2020., koristeći za restauraciju slike originalni negativ, a u restauraciji zvuka ton negativ filma.

Film će u Hrvatskoj biti prikazan 14. prosinca, u sklopu programa Filmski kurikulum KIC-a, a prije projekcije prikazuje se provokativni dokumentarac "Kamo vodi autoput?" (1969.) uglednog redatelja i povjesničara hrvatskog filma Ive Škrabala.

O filmovima će prije projekcije govoriti Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima, najavljeno je iz Hrvatskog državnog arhiva.

U sklopu programa Liberating Cinema sa sjedištem u Edinburghu, posvećenog prezentaciji svjetske filmske baštine, 10. prosinca održat će se on-line projekcija filma "H-8…", praćena razgovorom kustosa programa Mine Radovića i filmskog arhivista Hrvatske kinoteke Jurja Kukoča. Na web stranici tog programa bit će objavljen i esej o filmu Jurja Kukoča.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski državni arhiv

Veliko priznanje Filmu odat će i platforma European Film Factory, posvećena predstavljanju filmova koji su obilježili povijest europske kinematografije mladima od 11 do 25 godina, njihovim učiteljima i kulturnim medijatorima.

Od 2023. do 2026. platforma će u sklopu svojeg projekta u školama, kinima i na webu predstavljati film "H-8..." koji će biti dostupan na 9 jezika (njemački, engleski, hrvatski, španjolski, francuski, grčki, talijanski, poljski, rumunjski).  

Sredinom siječnja 2023. u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani film će biti prikazan u sklopu programa filmova kojim se valoriziraju iznimni snimateljski doprinosi filmskoj umjetnosti. Organizator projekcije je Hrvatska je udruga filmskih snimatelja.