20. OBLJETNICA DHFR-A

V. Mimica: 'Bit filma je metafizički prostor između rezova'

04.12.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Doajeni hrvatskog filma, redatelj Vatroslav Mimica, animator Nedjeljko Dragić i scenarist Ivo Štivičić primljeni su u počasno članstvo Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), koje je svečanom skupštinom u kinu Europa proslavilo 20. obljetnicu osnutka

'Najljepše je na filmu kada gledatelj osjeti nevidljivu režiju. Redatelj mora biti nevidljiv. Bit filma nisu rezovi nego onaj metafizički prostor između rezova, to je pogled na svijet koji redatelj unosi u film, u sve svoje suradnike i koji onda prenosi na gledatelje. To je ta čudesna magija koja privlači nas i gledatelje', rekao je 92-godišnji Mimica tom prigodom.

Predsjednik Društva Danilo Šerbedžija istaknuo je ulogu te strukovne udruge redatelja i scenarista u ostvarivanju autorskih prava, uređenja sustava kinematografije po uzoru na starije europske zemlje, donošenju novog Zakona o audiovizualnoj djelatnosti i osnivanju Hrvatskog audiovizualnog centra.

'Zatvaramo dvadesetogodišnji krug s novim i starim početkom, nismo zaboravili na područje rješavanja autorskih prava iz prošlosti i na testament našeg uvaženog člana Krste Papića, a istovremeno najavljujemo daljnju borbu za što bolji položaj autora i zaštitu autorskih prava', rekao je.

Prvi predsjednik DHFR-a, Branko Ivanda, podsjetio je da je u korijenu udruživanja redatelja bio sukob, u početku 'sukob individualaca s interesima pojedinih strukovnih grupa, koji je postao trajna karakteristika društva i paradoksalno omogućio niz plodova - zakona, propisa i uvjeta za individualnu slobodu i kreativnost članova Društva'.

'Stari vjeruju u sve, sredovječni sumnjaju u sve, a mladi znaju sve. Čujmo ovu poziciju i zadržimo ovu kombinaciju, jer u takvom loncu vrije najbolja juha', poručio je Ivanda kolegama.

Po riječima bivšeg predsjednika Društva Hrvoja Hribara, redatelji su nagnuti na stranu budućnosti, jer sav kruh koji su zaradili, zaradili su odgovarajući na jedno pitanje i potpitanje - što rade sada, a što nakon što to snime.

'Mi smo vrsta koja živi u habitatu nemogućeg i onda se kao svaka vrsta prilagođavamo', zaključio je Hribar, koji je danas ravnatelj HAVC-a.

Proslava 20. rođendana, održana u srijedu, nastavila se nakon skupštine besplatnom projekcijom klasičnih kratkih filmova te nagrađivanih filmova 'Piknik' Jure Pavlovića i 'Zvizdan' Dalibora Matanića, a redatelji su posjetitelje poslužili svojim kulinarskim delicijama.