NOĆNI POSJET

Upravljajte robotom i razgledajte muzej iz naslonjača

19.02.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Projekt koji predviđa noćne posjete londonskom muzeju Tate Britain uz pomoć robota dobio je inauguralnu nagradu tog muzeja IK Prize za digitalne inovacije vrijednu 60 tisuća funta (550 tisuća kuna), koja bi mogla omogućiti da ta ideja jednoga dana postane stvarnost, piše britanski Guardian

Projekt 'After Dark' potpisuje umjetnički kolektiv Workers koji čine Tommaso Lanza, Ross Cairns i David de Duca, čija se ideja sastoji u tome da se posjetiteljima omogući da po noći, upravljajući robotima iz vlastitog doma, 'šeću' galerijama Tate Britaina, te kroz njihove oči razgledaju tamo izložene eksponate. Roboti bi se mogli kretati posvuda, a posjetitelji bi mogli zumirati sve što ih zanima.

Nagrada nazvana po filantropkinji Irene Kreitman, koja je godinama volontirala u Tateu i davala novčane priloge za galeriju, ove je godine dodijeljena prvi puta, a dodjeljivat će se ubuduće jednom godišnje originalnim idejama koje predlažu povezivanje zbirke Tate sa širom publikom uz pomoć digitalne tehnologije.

Povrh financijske potpore za realizaciju ideje, nagrađeni umjetnici dobili su na svečanoj dodjeli u četvrtak navečer u Londonu i deset tisuća funta.

Utemeljitelj Wikipedije Jimmy Wales, jedan od članova sudačkog žirija, kazao je kako je riječ o istinski uzbudljivom i originalnom prijedlogu čija je misija širenje dostupnosti umjetnosti uz pomoć digitalne tehnologije. "Taj će projekt ljudima diljem svijeta na jedinstven način učiniti dostupno pola stoljeća britanske umjetnosti", kazao je Wales.

U žiriju su još sjedili umjetnik Mark Leckey, direktorica tehnološkog odjela u listu Guardian Jemima Kiss, unuk Irene Kreitman John Porter, kreativni direktor Googleovog kreativnog laboratorija u Sydneyu Tom Uglow i direktor odjela za publiku i medije u Tateu Marc Sands.


Praktična strana projekta tek treba biti razrađena, kao na primjer koliko bi dugo netko mogao imati kontrolu nad svojim robotom ili na koji bi se način radio raspored posjeta. No, umjetnici ističu da za realizaciju ideje nije potrebno razvijati niti izmišljati nikakvu novu tehnologiju.

Kolektiv utemeljen prije samo tri godine nakon što su Lanza i Cairns 2011. diplomirali na londonskom fakultetu Royal College of Art, u uži je izbor za nagradu ušao s još tri finalista odabranih s dužeg popisa od ukupno 51 prijedloga. Trojica umjetnika dosad su, među ostalim, realizirala projekte za londonsku Olimpijadu i Prirodoslovni muzej u Berlinu.

Nagrađeni rad dobiva i izložbu gotovog projekta u Tate Britainu, a "After Dark" bit će izložen krajem ljeta.