KULTURNA BAŠTINA NA INTERNETU

UNESCO otvara Svjetsku digitalnu knjižnicu

20.04.2009 u 16:12

Bionic
Reading

UNESCO u utorak, 21. travnja, otvara Svjetsku digitalnu knjižnicu, koja će uz Google Book Search i Europeanu, europsku on-line knjižnicu, biti treća velika međunarodna digitalna knjižnica i pridonosit će očuvanju višejezičnosti

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje i kulturu (UNESCO) oduvijek je knjižnice smatrala nastavkom školovanja, jer 'škola priprema ljude za knjižnicu, a danas knjižnice postaju digitalne', rekao je Tunišanin Abdelaziz Abid, koordinator projekta, javlja AFP .

Kad knjižnica počne djelovati putem internetske adrese, koja će biti objavljena u utorak, korisnici iz cijelog svijeta dobit će besplatan pristup knjigama, rukopisima, zemljovidima, filmovima, snimkama iz nacionalnih knjižnica.

Pretraživači će biti dostupni na sedam jezika (engleskom, arapskom, kineskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i ruskom), a predlagat će i brojne sadržaje na drugim jezicima.

UN-ova agencija tim projektom, u suradnji s 32 partnerske ustanove, ujedno promiče vrijednosti koje zagovara, kao što su jezična raznolikost, razumijevanje među kulturama i smanjenje 'digitalnog jaza' među narodima.

Knjižnica će u utorak biti pokrenuta u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a svečanosti će nazočiti glavni tajnik organizacije Koichiro Matsuura. Nazočan će biti i James H. Billington, ravnatelj Knjižnice američkog Kongresa, koja je 2005. predložila osnutak Svjetske digitalne knjižnice, i koja je, uz tehničku potporu Aleksandrijske knjižnice, razvila projekt.

UNESCO je angažirao svoje zemlje članice koje su surađivale dajući sadržaje iz vlastitih kulturnih baština te je najavio da će pomoći državama kojima nedostaje novca i tehničkih sredstava da digitaliziraju vlastite nacionalne knjižnice.

Google Book Search (http://books.google.com), pokrenuta 2005. u suradnji s velikim sveučilištima, poglavito u SAD-u, omogućuje uvid u sedam milijuna naslova.

Europska multimedijalna on-line knjižnica Europeana (www.europeana.eu) pokrenuta je 20. studenoga 2008., a s 10 milijuna pristupa po satu postala je 'žrtva vlastita uspjeha' i morala je već prvi dan biti zatvorena. Naknadno je pojačan njezin poslužitelj i toj digitalnoj knjižnici svaki dan u prosjeku pristupi oko 40.000 korisnika, prema podacima Europske komisije.
Uskoro bi u Europanu trebao biti uključen i digitalni sadržaj hrvatske Nacionalne i sveučilišne knjžnice, rekla je za Hinu Nela Marasović iz službe Odnosa s javnošću. Dodala je da NSK pozdravlja uspostavu Svjetske digitalne knjižnice te iskazuje spremnost za međunarodnu i međukulturalnu suradnju u osiguranju dostupnosti digitalne kulturne i znanstvene baštine.