U 87. GODINI

Umro češki pisac Josef Škvorecky

05.01.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Češki pisac Josef Škvorecky, koji je objavljivao djela bivšeg predsjednika Vaclava Havela i drugih autora progonjenih u doba komunističkog režima, umro je u dobi od 87 godina u Torontu, objavili su kanadski i češki mediji

Nakon što su napustili Čehoslovačku u doba sovjetske invazije 1968., kojom je ugušeno 'Praško proljeće' Škvorecki i njegova supruga Zdena Salivarova osnovali su izdavačku kuću Sixty-Eight Publishers u Torontu i objavili ukupno 227 naslova.

Njihove su knjige često bile krijumčarene u Čehoslovačku i tako prkosile cenzuri 70-ih i 80-ih godina.

Škvorecky i njegova supruga posvetili su se tome poslu nauštrb vlastita pisanja i "divno je što su knjige na češkome bile krijumčarene u domovinu kako bi ih čitale tisuće ljudi", komentirao je Ivan Klima koji je i sam bio zabranjen pisac.

Škvorecky je dobio niz književnih nagrada i priznanja u Kanadi kao i u svojoj domovini u kojoj mu je Red bijelog lava uručio upravo Havel.

Škvorecky je podučavao češku književnost na sveučilištu u Torontu do umirovljenja 1990. Njegov prvi roman 'Kukavice' napisan 1948-1949., opisuje ozračje u njegovu rodnome gradu Nachodu tijekom oslobađanja od nacizma 1945. Roman je objavljen tek 1958., da bi zatim bio konfisciran i zabranjen. Kasnije je preveden na 20 jezika.

Na hrvatski su prevedena djela 'Sjajna sezona, tekst o najvažnijim stvarima u životu', 'Inženjer ljudskih duša', 'Mirakl, politički krimić', 'Oklopni bataljun: fragmenti iz doba kulta ličnosti', 'Jedna Dvořákova ljubav: scherzo capriccioso'.

Njegovi su tekstovi poslužili kao predlošci za filmove, a scenariji su pridonijeli uspješnom razdoblju čehoslovačkog filma 60-ih, a zatim i nakon pada komunizma 1989.