IZLOŽBA U KRAPINI

'Umorna sam od pozitivnog razmišljanja, radim da bih preživjela': Ivana Bajcer otvoreno o položaju umjetnika u Hrvatskoj

07.12.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Do kraja ove godine u Galeriji grada Krapine može se pogledati izložba 'Od mene za tebe' Ivane Bajcer kojom autorica otvoreno progovora o životu umjetnika u Hrvatskoj

Ivana Bajcer se na izložbi predstavlja velikim brojem radova u raznim medijima, od sketchbooka i umjetničke knjige, preko crteža i grafika do video radova, a u svima njima obrađuje osobna emocionalna i psihička stanja te izlaže svoje najdublje strahove i nesigurnosti, potičući promatrača da učini isto. Izložba je naziv dobila po umjetničkoj knjizi malog formata 'Od mene za tebe', svojevrsnoj autoričinoj posveti samoj sebi kroz niz poruka poput 'umorna sam od pozitivnog razmišljanja', 'ambicija je iščupala zdravi korijen', 'radim da bih preživjela, a ne živjela'.

Radove općenito, navodi kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, objedinjuje prepoznatljivi rukopis autorice, dok ritam definira izmjena dinamike vizualnog i tekstualnog, figurativnog i apstraktnog, te simboličnog i narativnog.

'Svaka stranica umjetničke knjige može stajati kao samostalna misao preuzimajući funkciju pauze ili akcenta, a istovremeno je i sastavni dio cjeline. Radovi prikazuju ljudske figure s metamorfiziranim dijelovima tijela, a povremeno su upotpunjeni tekstom koji ukazuje na autoričine preokupacije poput 'pokosio me umor', 'žuljevi od umjetnosti' i 'ruka me ne sluša'. Između figurativnih radova s natpisima javljaju se misaone pauze u vidu apstraktnog crteža. Pojedine misli su krajnje mračne, morbidne i teške poput prikaza ležeće figure ispod koje se nalazi tekst 'pokop nježni daruj mi gospodine', dok su pojedini natpisi krajnje ironični poput teksta 'ja sam revolucionarka' koji stoji uz crtež izmorenog i napaćenog lica. Velik broj radova ukazuje na osjećaj bespomoćnosti te nemogućnost umjetničkog stvaranja zbog nedostatka vremena što dovodi do izgubljenosti, preopterećenja i povećane doze samokritičnosti', navodi Švec Španjol.

  • +4
Ivana Bajcer, Od mene za tebe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PerceiveArt

Upravo zbog te nemogućnosti potpune posvete umjetnosti, dodaje, Bajcer stvara umjetnost iz života.

'Bez sumnje, vrijeme je danas najveća vrijednost i imovina. Većina umjetnika u pravilu ne može živjeti od svoje umjetnosti, već je primorana obavljati niz drugih poslova kako bi osigurali egzistenciju te se u slobodno vrijeme posvetili svom primarnom pozivu. Ivana Bajcer u nizu vanrednih radova prepoznatljivog i jedinstvenog rukopisa propitkuje kako pronaći vrijeme za umjetnost, kako se vratiti umjetnosti kojoj pripada i dati sebi ono što osjeća i zna da može stvoriti', kaže Švec Španjol koja je na otvorenju posebno istaknula ciklus radova unutar kojeg je Bajcer na formu novčanice otisnula vlastiti autoportret uz prateći tekst 'deset/dvadeset/pedeset friških figa – honorar hrvatskih umjetnika/ca'.

'To je hrabar i otvoren komentar na ključni problem na koji likovni umjetnici već godinama ukazuju, a to je da prilikom realizacije izložbe jedino umjetnici nisu plaćeni za svoj rad, dok su svi ostali suradnici poput fotografa, grafičkog dizajnera, tiskare honorirani', navodi Švec Španjol.

Rad koji se nadovezuje na rad s novčanicama je interaktivni gdje je umjetnica ponudila niz radova manjeg formata u različitim tehnikama, te stavila teglicu uz natpis: 'Milodar za umjetnost – uzmi rad i sam procijeni koliko vrijedi'.

Izložba je otvorena do 31. prosinca 2020.